fbpx
Skip to main content

31.10.2022 ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

 ΚΟΙΝΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

 

Οι Σύλλογοι Λογιστών Φοροτεχνικών:

  • ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-Π.Ε.Φ.Ε.
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ

ενημερώνουν τον επιχειρηματικό κόσμο, για τις αλλαγές στον τρόπο παρακολούθησης των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεών τους. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός και οι επιχειρήσεις βγαίνουν από την δοκιμαστική περίοδο αντιμετωπίζοντας πλέον τα πρόστιμα και τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με την κανονικότητα.

1.       Από την 1η Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 49758/2022όλες οι επιχειρήσεις της χώρας υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, άμεσα συνδεδεμένο, σε πραγματικό χρόνο, με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η μέτρηση του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Οι Σύλλογοι ενημερώνουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τους μηχανογράφους τους ώστε να προμηθευτούν τις αναγκαίες εφαρμογές για την υλοποίηση της απόφασης. Επίσης μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2022, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την ηλεκτρονική απογραφή τους στο σύστημα.

2.       Με το Δελτίο Τύπου που ανάρτησε στις 27/10/2022 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρατείνεται, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η προθεσμία διαβίβασης από τους λήπτες, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής καθώς και των δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης.

Οι Σύλλογοι ενημερώνουν ότι εκτός από τις αποκλίσεις του έτους 2021 που πρέπει να διορθωθούν, θα πρέπει οι τεχνικοί των εμπορικών και ξενοδοχειακών προγραμμάτων να ενδιαφερθούν να διαβιβάσουν τα δεδομένα του 2022 σύμφωνα με την απόφαση Α.1138/2020.

3.       Η ΑΑΔΕ από την προηγούμενη εβδομάδα, άρχισε να στέλνει emails στις επιχειρήσεις με το εξής απειλητικό περιεχόμενο: «Από έλεγχο των υπηρεσιών μας διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) σας, δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Σας ενημερώνουμε, ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες».

 Οι Σύλλογοι ενημερώνουν ότι οι επιχειρήσεις, θα πρέπει σε συνεργασία με τους τεχνικούς που τους προμήθευσαν είτε τις ταμειακές μηχανές είτε τους φορολογικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν αν οι ταμειακές μηχανές ή οι φορολογικοί μηχανισμοί είναι συνδεδεμένοι με την πλατφόρμα e-send. Η πλατφόρμα e-send είναι προγενέστερη από τη πλατφόρμα myDATA. Η ΑΑΔΕ, από το 2018, προσπαθεί να φέρει τα δεδομένα των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις από το e-send στο myDATA αλλά μέχρι και σήμερα δεν το έχει καταφέρει. Επίσης, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι λογιστές δεν μπορούν να παρέμβουν σε οποιοδήποτε στάδιο της αποστολής των δεδομένων και δεν είναι σε καμία περίπτωση αρμοδιότητά τους ο έλεγχος της ορθής απεικόνισης των εσόδων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες E-send και myDATA.

4.       Εκπνέει η προθεσμία για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Οι Σύλλογοι ενημερώνουν ότι στο μητρώο αυτό οι εκπρόσωποι των εταιρειών ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, και ΑΕ σε συνεργασία με τους συνεργάτες δικηγόρους τους θα πρέπει να εγγράψουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη των εταιρειών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του νόμου 4557/2018. Σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα είναι υπέρογκα και ξεκινούν από 10.000,00 €.                            

Οι Σύλλογοι ενημερώνουν τους επιχειρηματίες ότι η εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων δεν είναι αρμοδιότητα των λογιστών. Χρειάζονται οι παρεμβάσεις των μηχανογράφων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ορθά και χωρίς συνέπειες προστίμων.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε ότι η εργασία των λογιστών έχει αλλάξει, έχει αυξηθεί δραματικά και συνεπώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τους λογιστές προκειμένου να αποφεύγουν τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις αρχές.

Οι επιχειρηματίες καθώς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα πρέπει να ενδιαφερθούν άμεσα για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων. Υπενθυμίζουμε, ότι το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιούνται για λογαριασμό των επιχειρήσεων με κωδικούς taxisnet, δεν αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των λογιστών, δεδομένου ότι πολλές από τις εργασίες αυτές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

31/10/2022

Οι Σύλλογοι,

  • ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ , ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-Π.Ε.Φ.Ε.
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ

 

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή pdf, πατήστε εδώ.

 

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.