fbpx
Skip to main content

14/11/2022 ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ: Επιστρεπτέα προκαταβολή: Να σταματήσει ο Γολγοθάς των επιχειρήσεων

 ΚΟΙΝΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ


 

 Προς:

  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
  • Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο

 

Κοινοποίηση:

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Πρόεδρο κ. Κόλλια Κωνσταντίνο
  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Πρόεδρο κ. Μασούτη Ιωάννη
  • ΕΣΕΕ, Πρόεδρο κ. Καρανίκα Γεώργιο
  • ΓΣΕΒΕΕ, Πρόεδρο κ. Καββαθά Γεώργιο
  • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Πρόεδρο κα Κουνενάκη Εφραίμογλου Σοφία
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, Πρόεδρο κ. Ραβάνη Παύλο
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Πρόεδρο κ. Χατζηθεοδοσίου Ιωάννη
  • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο κ. Μασούτη Ιωάννη
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο κ. Καπνοπώλη Αναστάσιο
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο κ. Ζορπίδη Μιχαήλ
  • Λοιπά Επιμελητήρια και Φορείς

ΚΑΤ’ EΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2022

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Να σταματήσει ο Γολγοθάς των επιχειρήσεων

Κύριοι,

 Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου και της αναμενόμενης Κ.Υ.Α. σχετικά με την επιστροφή των  εισπραχθέντων από τις επιχειρήσεις ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και σε αναμονή επίλυσης των αστοχιών, αλλά και για λόγους ήπιας μεταχείρισης των επιχειρήσεων από την Πολιτεία, θεωρούμε απαραίτητο να προβλεφθούν τα κάτωθι:

Διαδικασία υποβολής ενστάσεων

Η Πολιτεία οφείλει να δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους -  πολίτες και επιχειρήσεις – υποβολής ένστασης με τη μορφή αίτησης, όπως προβλέπεται σε όλες τις περιπτώσεις. Συνεπώς, ακόμα και αν διορθωθούν οι μέχρι σήμερα αστοχίες, δύναται να προκύψουν άλλες και προκειμένου να αποφευχθούν διαδικασίες έκδοσης νέων αποφάσεων για την διευθέτηση της δίκαιης αντιμετώπισης της αγοράς, χρειάζεται να προβλεφθεί η διαδικασία ενστάσεων.

Εκτίμηση της βιωσιμότητας της αγοράς

Δεν προβλέφθηκε – και πρέπει - η περίπτωση μεταγενέστερης παύσης ή διακοπής επιχειρήσεων και - δυστυχώς - αρκετές είναι αυτές που εν τέλει δεν «άντεξαν», παρά τη συνεισφορά της Πολιτείας μέσω της επιστρεπτέας. Συνεπώς, θεωρούμε απαραίτητη την πρόβλεψη διαχείρισης αυτών των περιπτώσεων οι οποίες δεν συνέβησαν λόγω δόλου αλλά από εξάντληση των όποιων δυνατοτήτων. Θεωρούμε ότι και οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να τύχουν των ωφελημάτων των υπολοίπων (έκπτωσης κ.λπ. ) ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των οφειλόμενων

Ρήτρα Διατήρησης Προσωπικού

Η Πολιτεία ορθώς έθεσε σαν προϋπόθεση το κριτήριο της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Όμως με τον τρόπο που αυτό αντιμετωπίσθηκε μέσω του αλγορίθμου της ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με το χρονικό περιθώριο, οδήγησε σε καταστρατηγήσεις και αβλεψίες με αποτέλεσμα οι τηρούντες ουσιαστικά το κριτήριο να τυγχάνουν τελικά αδικημένοι. Προτείνουμε η διαφορά από τον μέσο όρο όπως αναφέρεται στο Δ.Τ. να είναι η μέγιστη δυνατή.

Πλήρης τεκμηρίωση για μη εφαρμογή διατάξεων

Είναι αδιανόητο να αναζητείται επιστροφή των σχετικών ποσών χωρίς καν την ύπαρξη και κοινοποίηση σχετικής έκθεσης ελέγχου, στην οποία να προσδιορίζονται  με πληρότητα οι αιτίες και οι διατάξεις που δεν εφαρμόστηκαν σωστά.

Επισημαίνουμε ότι η πολυπλοκότητα και η ασάφεια των αποφάσεων, αλλά και οι τροποποιήσεις αυτών με μη υλοποιήσιμες οδηγίες (π.χ. αυτεπάγγελτη αναζήτηση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας με παροχή σχετικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ, για τα πρωτοδικεία που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα) δημιουργούν προβλήματα κατά τη διεκπεραίωση των διαδικασιών και κυρίως επιβαρύνουν αδίκως τον Κλάδο μας, ο οποίος καλείται να λογοδοτεί.

 

Κύριοι,

Σας διαβεβαιώνουμε ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν τηρήθηκαν οι όροι των αποφάσεων από τις επιχειρήσεις, δεν πρόκειται για εσκεμμένες δράσεις.

 Σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι βέβαιο ότι κανένας επιχειρηματίας, καμία επιχείρηση δεν θα ενεργούσε αντίθετα με τις αποφάσεις, λαμβάνοντας το ρίσκο για επιστροφή ολόκληρου του ποσού που έλαβε για την επιβίωσή του.

Οποιαδήποτε μη τήρηση των όρων είναι βέβαιο ότι οφείλεται ξεκάθαρα στην πολυπλοκότητα, την ασάφεια, την έλλειψη διευκρινίσεων και τη σύγχυση που αυτές δημιούργησαν.

Συνεπώς, παρακαλούμε όπως προβλεφθούν τουλάχιστον τα ανωτέρω στις αναμενόμενες αποφάσεις σας.

Οι Σύλλογοι,

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-Π.Ε.Φ.Ε.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ

 

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.