fbpx
Skip to main content

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε9) ΦΥΣΙΚΩΝ και ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Θέμα: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε9) ΦΥΣΙΚΩΝ και ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ»

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να επισημάνουμε τις δυσχέρειες που παρατηρούνται κατά την υποβολή και τη μηχανογραφική επεξεργασία των δηλώσεων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων ετών 2010 και παρελθόντων καθώς και τις αναμενόμενες δυσλειτουργίες υποβολής τους για το έτος 2011.

Τα προβλήματα αυτά αποδεδειγμένα δεν επιλύονται με την κατ’ εξακολούθηση παράταση των προθεσμιών αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στην διαδικασία υποβολής τους με στόχο την ορθή αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Για τα παραπάνω θεωρούμε ότι :

1. Η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Ε9 πρέπει να συμπίπτει με τις ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων τουλάχιστον για το οικ. έτος 2012 έτσι ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τη ορθή αποτύπωση των στοιχειών.

2. Για τις οποιεσδήποτε μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που από λάθος ή παράλειψη αφορούν προγενέστερα έτη θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αζημίως και χωρίς πρόστιμα ηλεκτρονικής επανυποβολής της ορθής δήλωσης του συγκεκριμένου έτους έτσι ώστε να αποτυπώνεται ορθά η περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογούμενου.

3. Εύλογο και δίκαιο είναι ο συμψηφισμός ή η επιστροφή όλων των τυχόν καταβληθέντων προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή ή διόρθωση υποβληθείσας δήλωσης Ε9 για όσους φορολογούμενους είχαν προβεί σ’ αυτές τις ενέργειες πριν από τις ευεργετικές δυνατότητες που παρέχονται σήμερα με την ηλεκτρονική διόρθωσή τους.

4. Όσον αφορά το λογιστικό - φοροτεχνικό κλάδο λόγω του γεγονότος ότι οι συνάδελφοι καλούνται επί της ουσίας και μέσα σε μια δύσκολη περίοδο με σωρεία φορολογικών υποχρεώσεων να επιβαρυνθούν με επιπλέον λογιστική εργασία θεωρούμε ότι εφ’ όσον αναληφθεί ένα τέτοιο πρόσθετο έργο αυτό θα πρέπει να αμειφθεί ξεχωριστά.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.