fbpx
Skip to main content

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Υ.Ο. ΓΙΑ Φ.Π.Α.

Θέμα: «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α.»

Κύριοι,


Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1170/2013 καθορίζεται η διαδικασία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων από τον τρέχοντα μήνα (Ιούλιο 2013). Ενώ αρχικά η δυνατότητα εξόφλησης σε δύο δόσεις, φάνηκε ότι θα ήταν ανάσα στις ήδη «στεγνές» επιχειρήσεις, κατέληξε ως ένας τρόπος μιας επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσής τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γεν. Γραμματεία Εσόδων, ο φορολογούμενος θα «χρεωθεί» προσαύξηση 2% στο 50% του ποσού, ακόμα κι αν αυτό καταβληθεί έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μηνός υποβολής της δήλωσης.
Ενώ στη φιλοσοφία της διάταξης είναι να διευκολυνθεί η επιχείρηση και να βεβαιωθεί ταυτόχρονα ο φόρος, αποσυνδέοντας την υποβολή της δήλωσης από την καταβολή του ποσού, θεωρούμε ότι είναι παράλογο να επιβαρύνεται η 1η δόση μετά την υποβολή της δήλωσης και την αφαίρεση του αρχικού ποσού των 10€, με οποιαδήποτε προσαύξηση.
Πού έγκειται η διευκόλυνση όταν ο επιτηδευματίας που εισπράττει ΦΠΑ 13% ή 23%, στην πραγματικότητα καλείται να αποδώσει ΦΠΑ που θα αντιστοιχεί στο 14% ή 24%;
Επίσης, λόγω του ότι η τιμολόγηση μέσω φορολογικών μηχανισμών γίνεται μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα, θεωρούμε ότι η ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. θα πρέπει να επανέλθει στις 26 του μήνα. Αυτό θα συνεισφέρει και στην εύρυθμη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, χωρίς να τίθεται θέμα ομαλής είσπραξης του Φ.Π.Α..

Παρακαλούμε για διευκρίνιση, έτσι ώστε να υπάρχει η επιβάρυνση της προσαύξησης μόνο στη δεύτερη δόση, καθώς και την αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α..

Με τιμή
Για το Δ.Σ.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.