fbpx
Skip to main content

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΧΙΟΥ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ - ΤΗΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
 
 
                                                                         Ημερομηνία: Τετάρτη, 9η  Οκτωβρίου 2013
 
ΠΡΟΣ:
 
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κύριο Ιωάννη Στουρνάρα, Καραγεώργη Σερβίας 10 ΤΚ 10184 Αθήνα, τηλ: 210 3332602, 210 3332612 φαξ: 210 3332608 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κύριο Γεώργιο Μαυραγάνη, Καραγεώργη Σερβίας 10 ΤΚ 10184 Αθήνα, τηλ: 210 3375000 φαξ: 210 3232524 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, κύριο Χάρη Θεοχάρη, Καραγεώργη Σερβίας 10 ΤΚ 10184 Αθήνα, τηλ: 210 3375707, 2103375720 φαξ: 210 3375393 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
 
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μέγαρο Βουλής, ΤΚ 10021 Αθήνα, τηλ: 210 3707000 & 2103707812 φαξ: 210 3707814 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. υπόψη κ. Σπύρος Κοτσορώνης.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ κ. Χαράλαμπος Τσαβδάρης e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ κ. Γεώργιος Κριτσέλης e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) Αριστοτέλους 46 10433 Αθήνα τηλ: 210 3816600 φαξ: 210 3820735, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.; Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) Ιουλιανού 42-46 10434 Αθήνα. Τηλ: 2108253445 Φαξ: 2108253446 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΕΚΤ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Μητροπόλεως 12-14  10563 Αθήνα, τηλ:210 5202250 φαξ: 210 5227300 e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
TAXHEAVEN  Κόμβος φορολογικής και λογιστικής ενημέρωσης, υπεύθυνο δημοσιεύσεων Άνδρου 2 11257 Αθήνα, τηλ:210 8223705 φαξ : 210 8227913 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
 
Την 25η Ιουνίου 2013 έως την 10η Ιουλίου 2013 οπότε και ολοκληρώθηκε, τέθηκε στην ηλεκτρονική πύλη http://www.opengov.gr/minfin/?p=3436 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο απόφασης για την μηνιαία υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση.
Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος και σε συνδυασμό με τις καταληκτικές ημερομηνίες που πίεζαν όλους τους συναδέλφους την περίοδο εκείνη, κρίνουμε ότι το χρονικό διάστημα που διατέθηκε το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση ήταν ανεπαρκές και για το λόγο αυτό, έστω και μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, σας παραθέτουμε τις ακόλουθες κοινές απόψεις των κατά τόπους Ενώσεων Λογιστών – Φοροτεχνικών, τις οποίες απαιτούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη:
 
1.     Η μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Κ.Φ.Α.Σ. όπου στο άρθρο 4 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «…η καταχώριση ενημέρωσης του βιβλίου εσόδων εξόδων γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και όχι πέραν του χρόνου της εμπρόθεσμης υποβολής της περιοδικής δήλωσης του Φ.Π.Α. …». Πώς λοιπόν νομιμοποιείστε να προτείνετε σχέδιο νόμου που αντίκειται στις διατάξεις άλλου νόμου που ήδη εφαρμόζεται;
2.     Αγνοείτε τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδος. Στο άρθρο 101 του Συντάγματος της Ελλάδος προβλέπεται σχετικά με την Οργάνωση της Διοίκησης «…Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών…».  Σε πολλά νησιά δεν λειτουργούν λογιστικά γραφεία ούτε καν σύνδεση internet, οπότε η συλλογή των παραστατικών είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Ομοίως το πρόβλημα της μη έγκαιρης συλλογής των παραστατικών, εμφανίζεται και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου θα αναγκάσει εκατοντάδες επιχειρήσεις στην υποβολή διορθωτικών και τροποποιητικών δηλώσεων.
3.     Έχουν πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά στο σύνολό τους οι διασταυρώσεις των συγκεντρωτικών καταστάσεων που υποβάλλονται για πάρα πολλά χρόνια ετησίως ώστε να δημιουργείται πλέον η ανάγκη μηνιαίων διασταυρώσεων; Κατά την άποψή μας η επίτευξη του σκοπού διενέργειας προληπτικών και στατιστικών ελέγχων δεν εξαρτάται από την περιοδικότητα (ετήσιας, μηνιαίας ή μελλοντικά ημερήσιας) υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, αλλά από την αδυναμία της Διοίκησης και των αρμοδίων να τις επεξεργαστούν αποτελεσματικά.
4.     Είναι αυτονόητο ότι το σύνολο των συναδέλφων λογιστών φοροτεχνικών, θα υποβάλουν τις μηνιαίες συγκεντρωτικές στην εκπνοή των καταληκτικών ημερομηνιών στοχεύοντας στην ορθότητα των καταστάσεων. Συνεπώς, με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μας στην χρήση των εφαρμογών του taxisnet σε αντίστοιχες περιπτώσεις μαζικών αποστολών, είμαστε βέβαιοι ότι και αυτήν την φορά θα καταστεί αδύνατη η σωστή λειτουργία του συστήματος λόγω του όγκου των δεδομένων.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αξιοποιήσει τα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει και τα δεδομένα που έχει ήδη συλλέξει, ώστε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα δειγματοληπτικού ελέγχου, που θα υποδεικνύει τις περιπτώσεις που πραγματικά θα πρέπει να ελεγχθούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, η πρόταση των Λογιστών-Φοροτεχνικών, την οποία αυτήν τη φορά ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας, είναι να παραμείνει ως έχει η ετήσια υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα στοιχεία που συλλέγετε από αυτή.
 
Εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων :
 
1.       ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΧΙΟΥ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ – ΤΗΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.