fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α.: ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Προς:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
1.    Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Μαυραγάνη Γιώργο

Κοινοποίηση:
1.    Υπουργό Οικονομικών, κ. Χαρδούβελης Γκίκας
2.    Γ.Γ.Δ.Ε., κ. Σαββαϊδου Αικατερίνη
3.    www.taxheaven.gr
4.    www.e-forologia.gr
5.    www.forologikanea.gr
6.    www.taxpress.gr
7.    www.epixeirisi.gr
8.    Οικονομικές εφημερίδες

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2014


Θέμα: «ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ»


Διαβάζοντας ορισμένες επισημάνσεις και προβληματισμούς σχετικά με την εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από 01/01/2015 καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν κάνουν σωστά οι μαχόμενοι λογιστές. (Θα εξηγήσουμε στο τέλος με τον όρο «μαχόμενος λογιστής» τι εννοούμε).

Αναρωτιέται κανείς μήπως δε διαχειρίζονται το χρόνο τους καλά, μήπως δεν είναι καλά οργανωμένοι σε ατομικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ή έχουν αδυναμία να αντιληφθούν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από 01/01/2015.

Διότι, πώς αλλιώς να εξηγήσει καλόπιστα κάποιος ότι ορισμένοι συνάδελφοι, οι οποίοι ήταν και μέλη της επιτροπής για την ομαλή εφαρμογή των Ε.Λ.Π., θεωρούν ότι υπάρχει αρκετός  χρόνος για ενημέρωση των συναδέλφων, καθ’ όσον κατά την άποψή τους, η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από 01/01/2015 δε θα φέρει σημαντικές αναταράξεις στη λογιστική οργάνωση των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων και ότι το κόστος μετάβασης είναι αμελητέο.

Ο Λ.Σ.Α. θεωρεί ότι η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από 01/01/2015 είναι πρακτικά ανέφικτη λαμβανομένου υπ’ όψη το πλήθος των προβλημάτων που θα εμφανιστούν στη λογιστική οργάνωση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το φόρτο εργασιών τέλους χρήσης 2014.

Προτείνει όπως η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. ξεκινήσει από 01/01/2016. Με τον τρόπο αυτό, το έτος 2015 θα χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη και επαρκή ενημέρωση των συναδέλφων, την απρόσκοπτη προσαρμογή των μηχανογραφικών προγραμμάτων και την έκδοση όλων των απαραίτητων διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Ο Λ.Σ.Α. θα εκφέρει ολοκληρωμένη άποψη για τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα των Ε.Λ.Π. μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου και αφού προηγουμένως μελετηθούν προσεκτικά οι διατάξεις του.

« ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ» είναι αυτός:

  • Που δουλεύει 10-15 ώρες ημερησίως
  • Δε βλέπει την οικογένειά του και έχει γίνει αντικοινωνικός
  • Έχει κλονιστεί η ψυχική και σωματική του υγεία
  • Η αμοιβή του είναι εξευτελιστική και επισφαλής

 

Εξ’ αντιδιαστολής, δε θεωρείται «μαχόμενος λογιστής» ο τηλεοπτικός αστέρας φορολογικών θεμάτων, ο συγγραφέας φορολογικών βιβλίων, ο εισηγητής σεμιναρίων, ο δημοσιογράφος, ο εκπρόσωπος επιχειρήσεων λογισμικού και οι επιφανείς συνδικαλιστές, οι οποίοι και χρόνο έχουν και εκτός της μαχόμενης λογιστικής πραγματικότητας είναι.

Με τιμή
Το Δ.Σ.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.