fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α.: «ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ Ε.Λ.Π.- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΟ ΚΩΝ/ΝΟ ΔΗΜ. ΓΡΑΒΙΑ»

Προς
Taxheaven
Κο Γραβιά Κωνσταντίνο


Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2014

Θέμα: «ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ Ε.Λ.Π.-
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΟ ΚΩΝ/ΝΟ ΔΗΜ. ΓΡΑΒΙΑ»


Κύριε Γραβιά,

Είναι αλήθεια ότι προβληματιστήκαμε εάν έπρεπε να σας απαντήσουμε προσωπικά ή σαν εκπρόσωπο του κόμβου στα σχόλια και τις απόψεις που κάνατε για την από 10/11/2014 επιστολή μας με τίτλο «ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ Ε.Λ.Π.». Τελικά, αποφασίσαμε να σας απαντήσουμε προσωπικά, καθ’ όσον θεωρούμε ότι ο κόμβος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και μέσα στα πλαίσια αυτά είναι θεμιτό να κινείται προς κάθε κατεύθυνση, με πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του.
Κατ’ αρχήν, μας έκανε μεγάλη εντύπωση η ταχύτητα με την οποία σπεύσατε να απαντήσετε στην επιστολή μας, σαν να είστε προσωπικά θιγόμενος ή αυτόκλητος υπερασπιστής όλων εκείνων που θεωρούν ότι τα Ε.Λ.Π. είναι δυνατόν να εφαρμοστούν από 01/01/2015. Ας έλθουμε όμως στην ουσία του θέματος.
Θεωρείτε ότι τα κριτήρια που αναφέραμε στην επιστολή μας, τα οποία χαρακτηρίζουν κατά την άποψή μας το μαχόμενο λογιστή, καθώς και ολόκληρος ο συλλογισμός για το ποιος είναι μαχόμενος λογιστής και ποιος όχι, είναι λανθασμένος.
Οπωσδήποτε υπάρχουν και άλλα κριτήρια που χαρακτηρίζουν το μαχόμενο λογιστή.  Εμείς αναφερθήκαμε στα πλέον επικαιροποιημένα στη σημερινή λογιστική πραγματικότητα. Εξάλλου, το αναφερόμενο από εσάς ημερήσιο πρόγραμμά σας και λοιπές καταστάσεις που βιώνετε στον κόμβο, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των κριτηρίων μας.
Τώρα, όσον αφορά τους χαρακτηριζόμενους από εμάς «μη μαχόμενους λογιστές», τους οποίους εκουσίως υπερασπίζεστε, αντιλαμβανόμεθα ότι αυτό είναι επιβεβλημένο από εσάς, στα πλαίσια της επιχειρηματικής αλληλεγγύης, την οποία με προθυμία προσφέρετε.
Σχετικά με την κριτική σας ότι ο Λ.Σ.Α. με τις τοποθετήσεις του δημιουργεί κλίμα έντασης, προστριβών και έριδων, σας γνωρίζουμε ότι ο Λ.Σ.Α. ουδέποτε είχε και έχει τέτοιο σκοπό. Η πορεία και η διαδρομή του το αποδεικνύουν.
Να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας, όπως λέτε, αλλά όχι το κρασί να γίνει νερό, γιατί εκεί οδηγούνται τα πράγματα με την επικείμενη εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από 01/01/2015. Ουδείς μαχόμενος λογιστής θα αντέξει. Θα αντέξουν και θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και λογιστών, οι πολυεθνικές.
Τέλος, συνάδελφε για να μην εξοστρακιζόμαστε από το φλέγον θέμα, παραθέτουμε κάποιους προβληματισμούς και ερωτήματα, τα οποία, κατά την άποψή μας, συνηγορούν στην αναβολή εφαρμογής των Ε.Λ.Π. από 01/01/2015:
 

  • Έχετε αναρωτηθεί πόσοι από τους επαγγελματίες λογιστές έχουν εμπειρία και γνώση για τα πρότυπα και είναι σε θέση, με μια ταχύρυθμη εκπαίδευση ενός μηνός, να τα εφαρμόσουν από 01/01/2015; Η απάντηση, κατά την άποψη μας, είναι πολύ λίγοι. Χρειάζεται χρόνος εκπαίδευσης και προσαρμογής.
  • Πιστεύετε ότι ο χρόνος μέχρι 01/01/2015 είναι επαρκής για την ενημέρωση των φορολογικών και των άλλων ελεγκτικών οργάνων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα των προτύπων; Η απάντηση, κατά την άποψή μας, είναι όχι. Χρειάζεται χρόνος εκπαίδευσης και προσαρμογής.

 

Οι μόνοι που πιθανόν να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, είναι οι εταιρίες ορκωτών που διαθέτουν πείρα και γνώση γύρω από τα πρότυπα, οι μεγάλες πολυεθνικές, ελεγκτικές και λογιστικές εταιρίες, οι οποίες είναι έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες δε θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν άμεσα από 01/01/2015 οι συνάδελφοι λογιστές.
Αυτές είναι οι απόψεις του Λ.Σ.Α., όσον αφορά το χρόνο εφαρμογής των Ε.Λ.Π.. κύριε Γραβιά. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα ζητήματα σχετιζόμενα με την αναγκαιότητα και χρησιμότητα των Ε.Λ.Π., το κόστος προσαρμογής κλπ για τα οποία θα επανέλθουμε αργότερα.
Τέλος, θα επιθυμούσαμε σφόδρα να εμπλακούμε σε διάλογο αλλά και αντιπαράθεση επιχειρημάτων σχετικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής των Ε.Λ.Π. και μάλιστα από 01/01/2015, αλλά δυστυχώς δε μας περισσεύει καθόλου χρόνος, μια και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Σ.Α. είναι μαχόμενοι λογιστές.


Με τιμή
Το Δ.Σ.

 

Ενημέρωση: Σχόλιο κου Γραβιά στην από 10/11/2014 επιστολή μας:

Αγαπητοί συνάδελφοι, αναμένω τις τοποθετήσεις σας σχετικά με το θέμα των Ε.Λ.Π., γιατί πιστεύω ότι οι απόψεις όλων και ειδικά των συνδικαλιστικών φορέων πρέπει να ακούγονται. Θα παραθέσω κάποιες απόψεις επί της επιστολής σας, αφενός μεν, γιατί ο κόμβος μας είχε αναρτήσει αναλύσεις επί των Ε.Λ.Π., αφετέρου δε, γιατί μέσω του σχολίου μου θέλω να καταγράψω και τις προσωπικές μου απόψεις.

Από τον κόμβο μας έχουν προβληθεί γενικότερα όλες οι θέσεις και θα συνεχίσουν να προβάλλονται γιατί είμαστε θιασώτες της πολυφωνίας και του πλουραλισμού των απόψεων. Ειδικότερα, ο κόμβος taxheaven, ανέλυσε σε πρώτο στάδιο τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού και παρέθεσε τις απόψεις της επιστημονικής της ομάδας και άλλων επιστημονικών συνεργατών.

Μάλιστα, όπως γράψαμε στο πρώτο εκείνο άρθρο "[...] Η παρούσα ανάλυση που παρουσιάζεται με την μορφή ερώτησης – απάντησης, εκτιμούμε ότι θα ξεδιαλύνει λίγο το τοπίο γύρω από τα Ε.Λ.Π. και θα άρει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των συναδέλφων που εκδηλώθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου. Τονίζουμε βέβαια ότι, αυτές οι ερωτήσεις/απαντήσεις είναι ένας πρώτος κορμός και σύντομα
θα επανέλθουμε με νέο υλικό ώστε να εμπλουτίσουμε την παρούσα ανάλυση. Εδώ να σημειώσουμε πως είναι απαραίτητη και η δική σας συμβολή και γι΄αυτό προτείνουμε να συμμετέχετε με τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη προβλημάτων ή ενδεχόμενων στρεβλώσεων από την μελλοντική υιοθέτηση των Ε.Λ.Π. [...]".

Δείτε την ανάλυση εδώ: http://www.taxheaven.gr/news/n...

Στη συνέχεια, υπήρξε και άλλη ανάλυση, αυτή τη φορά αναφερόμενη στους προβληματισμούς που έθεσε στην ομάδα μας ο κ. Ανδριτσογιάννης.

Δείτε την ανάλυση εδώ: http://www.taxheaven.gr/news/n...

Αναφέραμε στα παραπάνω τις θέσεις μας αναφορικά με το θέμα της έγκυρης προσαρμογής.

Ως μαχόμενοι λογιστές (εμείς που εργαζόμαστε για τον κόμβο), σας πληροφορώ ότι, φτάνουμε στο γραφείο στις 06:30 και αποχωρούμε στις 21:00 το βράδυ ή πολλές φορές και αργότερα. Επίσης, αργά το βράδυ ενημερώνουμε τον κόμβο έτσι ώστε το πρωί που οι συνάδελφοι θα μπουν στην ιστοσελίδα μας να ενημερωθούν επαρκώς για τις όποιες εξελίξεις. Πολλά από τα Σ/Κ του μήνα μας βρίσκουν στα γραφεία μας, όπως άλλωστε και την πλειονότητα των συναδέλφων.

Παρόλα αυτά, επειδή αγαπούμε αυτό που κάνουμε, υπερακοντίζουμε τα όποια προβλήματα και φροντίζουμε, -τόσο εγώ όσο και η υπόλοιπη ομάδα του κόμβου- να παρέχουμε στους συναδέλφους ποιοτική ενημέρωση. Γιατί, εκτός από λογιστές, συνάμα διατηρούμε και τον κόμβο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας και οι άνθρωποι γύρω μας, μας βλέπουν ελάχιστα και είμαστε ταυτόχρονα καταρρακωμένοι σωματικά και κυρίως ψυχικά από όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε. Ίσως βέβαια κάποιοι βιαστούν να πουν ότι το κέρδος απαλύνει κατά κάποιο τρόπο τις "πληγές". Σε όλους αυτούς θα πω ότι δεν γίνονται όλα για το κέρδος και ότι πιστεύουμε πάρα πολύ στην επαγγελματική αλληλεγγύη και στην ανιδιοτελή προσφορά που εκφράζεται μέσα από διάφορους τρόπους στον παρόντα κόμβο. Το παρελθόν και το παρόν μας, πείθει γι΄αυτό.

Δεν θέλω να γίνω συνήγορος των συναδέλφων που συμμετείχαν στην επιτροπή ούτε σ΄αυτούς που συμμετείχαν στο δικό μας άρθρο, όμως θεωρώ ατυχές το ειρωνικό σχόλιό σας αναφορικά με αυτούς, σε μία περίοδο μάλιστα που όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους για χάρη της δημιουργίας κλίματος ενότητας. Τέτοιες τοποθετήσεις σαν τη δική σας πυροδοτούν αντιδράσεις και δημιουργούν έριδες, γεγονός που δεν πρέπει να ακολουθείται γενικώς, πόσω δε μάλλον όταν εκφράζεται από συλλογικά όργανα. Αλήθεια, γιατί δεν τους ονοματίσατε και αναφερθήκατε γενικώς; Σας δυσκολεύει ακόμη και η αναφορά των ονομάτων τους;

Επίσης, θεωρώ πως ατυχές ήταν και το άλλο σχόλιό σας που αναφέρει ποιοι δεν είναι κατά τη γνώμη σας μαχόμενοι λογιστές. Σεβαστή η άποψή σας, όμως οι γενικεύσεις, όπως είναι γνωστό, οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Είμαι υπέρμαχος της κριτικής, όχι όμως της γενίκευσης ή της δημόσιας τοποθέτησης που στηρίζεται σε λάθος παραδοχές και οδηγεί στη δημιουργία εντυπώσεων.

Τα σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς, -όπως ξέρετε αφού και ο σύλλογός σας διοργανώνει τακτικά-, δεν είναι υποχρεωτικά. Όποιος επιθυμεί τα παρακολουθεί. Τα μόνα σεμινάρια που έχουν πλέον "ντυθεί" με τον μανδύα της υποχρεωτικότητας, είναι αυτά το Ο.Ε.Ε.

Συνεπώς, αν έχετε την άποψη ότι οι συνάδελφοι που ασχολούνται με τα σεμινάρια, ή οι συγγραφείς των φορολογικών βιβλίων δεν είναι μαχόμενοι λογιστές ή δεν έχουν δικαίωμα να εκθέτουν τις απόψεις τους μόνο και μόνο εξ αυτού του λόγου, τότε κατά την ταπεινή μου γνώμη κάνετε μέγα λάθος. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται για τη γενικότερη στάση του, την επιστημονικότητά ή το ήθος του.

Ακόμη και όσοι τολμούν να βγαίνουν στο "γυαλί", τους οποίους σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως "τηλεοπτικούς αστέρες φορολογικών θεμάτων", θα κριθούν από το κοινό και από όλους εμάς. Όπως κρίνονται άλλωστε και όλοι όσοι δημοσίως καταθέτουν τις απόψεις του (μηδενός εξαιρουμένου). Συνεπώς, θεωρώ το συλλογισμό σας περί του ποιοι είναι μαχόμενοι λογιστές και ποιοι δεν είναι λανθασμένο.

Κλείνοντας, να σημειώσω ότι όσα γράφω είναι καλοπροαίρετα και γίνονται στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου, τον δίαυλο του οποίου ανοίξατε εσείς με την επιστολή σας.

Με εκτίμηση

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.