fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α. προς Ο.Ε.Ε. για Προτεινόμενες Ελάχιστες Αμοιβές

Θέμα: «Εφιστούμε την προσοχή σας»

Αξιότιμοι κύριοι,

    Με αφορμή την ανακοίνωσή σας που αφορά την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών, η οποία περιλαμβάνει πίνακα προτεινόμενων ελαχίστων αμοιβών, σας ενημερώνουμε ότι ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών είναι απολύτως σύμφωνος στην υιοθέτηση των ελαχίστων αμοιβών από όλους τους συναδέλφους λογιστές φοροτεχνικούς, θεωρώντας ότι, μέσα στα πλαίσια του ακραίου και αθέμιτου ανταγωνισμού που επικρατεί στον κλάδο μας ο τιμοκατάλογος αποτελεί έναν οδηγό.

Ο Λ.Σ.Α. έχει εκδώσει τον κατάλογο ελαχίστων αμοιβών από το έτος ίδρυσής του, έτος 1999, τον οποίο διαθέτει στα μέλη και μη μέλη, σε έντυπη μορφή κάθε έτος.

Όμως, τον Ιανουάριο του 2014, λάβαμε μία επιστολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τον Οδηγό για τις Ενώσεις Επιχειρήσεων, μέσα από τον οποίο προκύπτει ότι δεν προβλέπεται οποιαδήποτε είδους ανακοίνωση ικανή να επηρεάσει τις ενέργειες των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τιμές, πωλήσεις κτλ.

Σε συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Λ.Σ.Α. με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διευκρινίστηκε ότι ο προτεινόμενος κατάλογος ελαχίστων αμοιβών αντίκειται στους όρους του υγιούς ανταγωνισμού και επιπροσθέτως συνεπάγεται πρόστιμο.

Κατόπιν διεξοδικής εξέτασης με το νομικό μας τμήμα, αποφασίσαμε τη διατήρηση του καταλόγου με τις προτεινόμενες αμοιβές, προσθέτοντας όμως το κάτωθι κείμενο:

«Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΓΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.
ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Η ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΤΡΟΠΗ, ΣΥΣΤΑΣΗ Η ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ.»
ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ.
Ο ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΟΥΔΟΛΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΤΡΟΠΗ Η ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, Ο ΔΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΙΝΑΚΑ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.

Συνημμένα θα βρείτε τον Οδηγό για τις Ενώσεις Επιχειρήσεων που λάβαμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και τις Προτεινόμενες Τιμές Αναφοράς του Λ.Σ.Α..

Ελπίζουμε, ως επίσημος φορέας του κλάδου μας, να μπορέσετε με την παρέμβασή σας να θεσμοθετηθεί ο κατάλογος των ελαχίστων αμοιβών των λογιστών από τη Διοίκηση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.


Με τιμή
Tο Δ.Σ.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.