fbpx
Skip to main content

Εγγραφή σε ΓΕΜΗ αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας

ΕΡΩΤΗΜΑ: Έχει υποχρέωση απογραφής στο ΓΕΜΗ μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία;


Απάντηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 3419/2015, υπόχρεοι καταχώρισης (και εγγραφής) στο ΓΕΜΗ, είναι τα παρακάτω πρόσωπα και ενώσεις προσώπων:

α. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι έμποροι και διαθέτουν επαγγελματική κατοικία ή εγκατάσταση ή ασκούν εμπορία μέσω κύριας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στην ημεδαπή.
β. Η ένωση προσώπων που ασκεί εμπορία μέσω κύριας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στην ημεδαπή και κάθε εμπορική εταιρεία, εφόσον η σύστασή της έγινε κατά το ελληνικό δίκαιο, ήτοι η ομόρρυθμη και ετερόρρυθμη (απλή ή κατά μετοχές) εταιρεία, ο αστικός συνεταιρισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται ο αλληλοασφαλιστικός και ο πιστωτικός συνεταιρισμός, η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και η ανώνυμη εταιρεία καθώς και τα πρόσωπα τα οποία έχουν υποχρέωση αναγγελίας κατά το άρθρο 39 του από 27.11/14.12.1926 προεδρικού διατάγματος. Από την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. εξαιρούνται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που προβλέπονται στο ΠΔ 53/1987, οι ναυτικές εταιρείες που συνιστώνται κατά το Ν 959/1979 και οι ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής που συνιστώνται κατά το Ν 3182/2003.
γ. Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, που προβλέπονται από τον Κανονισμό 2137/1985/ΕΟΚ   και έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή.
δ. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που προβλέπονται στον Κανονισμό 2157/2001/ΕΚ  

ε. Οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρείες που προβλέπονται στον Κανονισμό 1435/2003/ΕΚ   και έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή.
στ. Οι υπόχρεοι που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις και έχουν την κύρια εγκατάσταση ή την έδρα τους στην ημεδαπή έχουν αυτοτελή υποχρέωση εγγραφής, ως προς τα υποκαταστήματα που διατηρούν στην ημεδαπή.
ζ. Οι αλλοδαπές εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο 1 της Οδηγίας 68/151/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 της Οδηγίας 2003/58/ΕΚ   και έχουν έδρα σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία που διατηρούν στην ημεδαπή.
η. Οι αλλοδαπές εταιρείες που έχουν έδρα σε τρίτη χώρα και νομική μορφή ανάλογη με εκείνη των αλλοδαπών εταιριών που αναφέρεται στην περίπτωση ζ΄, ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία που διατηρούν στην ημεδαπή.
θ. Άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων που έχουν την κύρια εγκατάσταση ή την έδρα τους στην αλλοδαπή και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις ζ΄ και η. ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία μέσω των οποίων ασκούν εμπορία στην ημεδαπή.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι βασική προϋπόθεση για την υποχρέωση εγγραφής μίας οντότητας στο ΓΕΜΗ και ένταξής της στο σχετικό πλαίσιο, είναι το κερδοσκοπικό στοιχείο που διακατέχει μία νομική οντότητα, ή ενδεχομένως αποκτά αυτό, μεταγενέστερα.

Ακολούθως, βάσει της ΥΑ 79752/30-12-2014, στην οποία ρυθμίζεται το τέλος τήρησης της μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ., που είναι ενιαίο για όλες τις Υπηρεσίες που προσφέρονται από το Γ.Ε.ΜΗ., ανά κατηγορία υπόχρεου, οπότε αποτελεί πόρο των επιμελητηρίων και καθορίζεται κατά νομική μορφή υπόχρεου στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Από την ως άνω ΥΑ προκύπτει ότι η αστική μη  κερδοσκοπική εταιρεία οφείλει να εγγραφεί στο Μητρώο ΓΕΜΗ. Αυτό βεβαίως, υπό την προϋπόθεση του άρθρου 784 του ΑΚ, όπου αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή επιδιώκει οικονομικό σκοπό, οπότε αποκτά και νομική προσωπικότητα.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.