fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά οι αμοιβές μελών Δ.Σ. που πρόερχονται από τα κέρδη Α.Ε.;

Ερώτημα: Ο User: 131015, στο ερώτημά του που Δημοσιεύθηκε: 15/10/2017 20:36 ρωτούσε αν το σύνολο των εισφορών Ε.Φ.Κ.Α. για τις αμοιβές μελώ Δ.Σ. χωρίς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο είναι 34,10%. Στο ερώτημα αναφέρονταν η περίπτωση όπου τα μέλη του Δ.Σ. δεν είχαν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε.. Στην απάντησή σας συμφωνήσατε.


Ερώτημα δικό μου: Τι γίνεται, στο ασφαλιστικό, όταν τα μέλη του Δ.Σ. συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό μεγαλύτερο του 3%; Θα πληρώσουν Ε.Φ.Κ.Α. 34,10% στο σύνολο των αμοιβών που παίρνουν ή θα πληρώσουν το κατώτερο ποσό ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α.; Να ληφθεί υπ όψιν ότι τα μέλη αυτά δεν παίρνουν κάθε χρόνο αμοιβές από τα κέρδη. Κάποιες χρήσεις παίρνουν πολύ λίγες αμοιβές, ενώ κάποιες άλλες (λίγες φορές) παίρνουν αρκετά υψηλό ποσό αμοιβών.


Συνοπτική Απάντηση

Για εισόδημα που προέρχεται από μερίσματα και το εισόδημα των αμοιβών ως μέλος του ΔΣ, επομένως στο ίδιο πρόσωπο συνυπάρχουν οι δύο ιδιότητες (ποσοστό μετοχών πάνω από 3%), το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των ασφαλισμένων και των εργοδοτών ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ και ισχύει από 1-1-2017

Πλήρης Απάντηση

Ο μέτοχος  ΑΕ και  μέλος ΔΣ με ποσοστό μετοχών >3% καταβάλλει εισφορές βάσει του Καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος  του προηγούμενου έτους  στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)  στα μερίσματα.
Για την αμοιβή που λαμβάνει το ίδιο μέλος του ΔΣ για την απασχόληση-συμμετοχή του στο ΔΣ θα καταβληθούν εισφορές βάσει των αποδοχών αυτών ( > >Εγκ.4/2017 ΕΦΚΑ) με υποβολή ΑΠΔ και συνολικό ασφάλιστρο 34,10% (ασφαλιστικές 12,72%, εργοδοτικές 21,38%).

Υπάρχει δηλαδή υποχρέωση καταβολής εισφορών:
1) Βάσει του  >αρ.38 του Ν.4387/2016 ως μισθωτός ( αμοιβή ως  μέλος ΔΣ) σύμφωνα με την εγκ. 4/2017 του ΕΦΚΑ,
2) Βάσει του  >αρ.39 του Ν.4387/2016 ως ελεύθερος επαγγελματίας  (στο ΚΦΑ με βάση υπολογισμού τα μερίσματα που λαμβάνει)

Το ανώτατο όριο αποδοχών ανέρχεται σε  5. 860,80 ευρώ.

Για εισόδημα που προέρχεται από μερίσματα και το εισόδημα των αμοιβών ως μέλος του ΔΣ, επομένως στο ίδιο πρόσωπο συνυπάρχουν οι δύο ιδιότητες (ποσοστό μετοχών πάνω από 3%), το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των ασφαλισμένων και των εργοδοτών ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ και ισχύει από 1-1-2017.
Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά όμως μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου ( > >εγκ. 4/2017 του ΕΦΚΑ) με προτεραιότητα στη μισθωτή εργασία.


Ερώτημα2: Τα παραπάνω μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με την Α.Ε. Οι αμοιβές που παίρνουν είναι από τα κέρδη της εταιρείας. Θα αντιμετωπιστούν σαν να είναι εργαζόμενοι στην εταιρεία;

Απάντηση: Όπως σας αναφέραμε και στην προηγούμενη απάντηση μας ο τρόπος ασφάλισης για αυτές τις αμοιβές που λαμβάνει το μέλος του ΔΣ για την απασχόληση-συμμετοχή του στο ΔΣ  (μόνο για αυτή την ιδιότητα) θα καταβληθούν εισφορές βάσει των αποδοχών αυτών (Εγκ.4/2017 ΕΦΚΑ) με υποβολή ΑΠΔ και συνολικό ασφάλιστρο 34,10% (ασφαλιστικές 12,72%, εργοδοτικές 21,38%).

Η άποψή μας εκφράζεται στη βάση του ασφαλιστικού πλαισίου, χωρίς όμως να έχουν διατυπωθεί διευκρινίσεις για τα θέματα αυτά από τον ΕΦΚΑ. Λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη αυτή, κατά την άποψή μας οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο ποσό των αμοιβών πριν την παρακράτηση φόρου.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.