fbpx
Skip to main content

Οι «έξυπνες λύσεις» για τη δήλωση εισοδημάτων από επαγγελματίες

Γιατρικό για τις πληγές στα έσοδα τις οποίες άνοιξε ο εκρηκτικός συνδυασμός φόρων και εισφορών αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου η ζημία να μην επεκταθεί και στο επόμενο κρίσιμο έτος.

Ευθαρσώς χθες, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε πως «έχουμε δημιουργήσει κίνητρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα», κάνοντας λόγο για αναζήτηση έξυπνων λύσεων, όχι απαραίτητα με μείωση φόρων και εισφορών, προκειμένου να αντιστραφεί το φαινόμενο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η λύση αναζητείται στην αθροιστική επιβάρυνση συγκεκριμένων εισοδηματικών κλιμακίων ελεύθερων επαγγελματιών, όπου σήμερα φόροι και εισφορές μπορεί να απαιτούν ακόμα και το 60% των κερδών, δημιουργώντας αντανακλαστικά απόκρυψης εισοδημάτων.

Μία από τις λύσεις η οποία έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με «τα Νέα», αφορά στην καθιέρωση πλαφόν στο άθροισμα φόρων και εισφορών, ένας «κόφτης» επιβαρύνσεων προκειμένου να αποκαλυφθούν μεγαλύτερα εισοδήματα.

Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Είναι βέβαιο όμως πως το θέμα θα απασχολήσει τις συζητήσεις με τους δανειστές καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση στο μέτωπο φόρων ή εισφορών θα πρέπει να γίνει με τη δική τους σύμφωνη γνώμη.

Όπως είχε επισημάνει από τις 31 Ιουλίου το Euro2day.gr, οι φόροι αυξήθηκαν πέρυσι, αλλά τα βεβαιωμένα έσοδα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μειώθηκαν. Τα στατιστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν αύξηση των χρεωστικών εκκαθαριστικών κατά περίπου 10% ή κατά περίπου 230.000 φορολογούμενους, οι οποίοι σήμερα καλούνται να καταβάλουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έφτασαν φέτος στα 2.545.274, όταν πέρυσι ήταν 2.318.902. Το ποσό των έξτρα φόρων εισοδήματος που μοιράζονται όμως παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 3,7 δισ. ευρώ. Συνολικά δε, η καθαρή θέση για το δημόσιο (φόρος χρεωστικών σημειωμάτων μείον επιστροφές φόρων πιστωτικών) μειώθηκε από τα 3,467 δισ. ευρώ πέρυσι σε 3,340 δισ. ευρώ φέτος, παρά τη μείωση του αφορολόγητου, τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης , την αύξηση των προκαταβολών φόρου από το 75% στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη νέα κλίμακα φόρου για τους αγρότες.

Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων λίγο αργότερα έδειξε μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 20% ή περίπου 900 εκατ. ευρώ ανάμεσα στο 2015 και το 2016.

Το μαζικό κλείσιμο βιβλίων, υπό τον φόβο των νέων εισφορών, αλλά και η φοροδιαφυγή, είτε με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων (παρά τους ελέγχους, το φαινόμενο ανθεί, με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να τη χαρακτηρίζουν μονόδρομο αν δεν θέλουν να κλείσουν το μαγαζί τους) είτε μέσω διόγκωσης των εκπιπτόμενων δαπανών, έβαλαν το χεράκι τους. Και τώρα, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει λύσεις για να διορθώσει τη ζημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών διαγράφουν τροχιά διαρκούς συρρίκνωσης τα τελευταία χρόνια. Μια ματιά στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών όπως αποτυπώνεται στα ετήσια στατιστικά των φορολογικών δηλώσεων είναι αποκαρδιωτική.

Το 2011, τα δηλωθέντα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών ήταν μια ανάσα από τα 10 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 9,912 δισ. ευρώ.

Ένα χρόνο αργότερα, υποχώρησαν στα 7,798 δισ. ευρώ, το 2013 προσγειώθηκαν στα 5,253 δισ. ευρώ και το 2014 η πτώση ήταν σχετικά μετρημένη, στα 5,02 δισ. ευρώ. Το δραματικό 2015, τα δηλωθέντα εισοδήματα περιορίστηκαν σε 4,670 δισ. ευρώ και πέρυσι προσγειώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ!

Έλενα Λάσκαρη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.