fbpx
Skip to main content

Τα «αγκάθια» στην προστασία της πρώτης κατοικίας

ΝΕΟ

Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, που στόχο έχει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων για υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη, καθώς διαπιστώνονται καθυστερήσεις, μεταξύ άλλων και από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες δεν χορηγούν στοιχεία στους δανειολήπτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής.

Ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα σειρά επαφών με οργανώσεις των καταναλωτών, το Συνήγορο του Καταναλωτή, τράπεζες, και δικηγόρους, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία του νόμου Κατσέλη.

Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα (Realfm 97,8) ότι «μετά από εμπειρία ετών έχουν εντοπιστεί τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και θα τα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς. Δεν γνωρίζω τι αλλαγές θα γίνουν, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων». Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση με τους θεσμούς για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας «καθώς είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε από τώρα για το τι θα γίνει το 2018. Όταν έρθει η ώρα λήξης της προθεσμίας, τότε θα υπάρξει διαπραγμάτευση».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει παράταση της προστασίας για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2019. Μέχρι στιγμής τα προβλήματα αναφορικά με το ζήτημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, εστιάζονται στα παρακάτω σημεία.

• Καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων από ορισμένα Ειρηνοδικεία -σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 2 χρόνια ο ορισμός της δίκης-.

• Παρερμηνεία από δικαστές «του δόλου δανειολήπτη».

• Μεταβίβαση δικαστικής ρύθμισης σε κληρονόμους.

• Επίδοση των αιτήσεων στις τράπεζες που έχουν κλείσει.

• Προβλήματα στην ομαλή αποπληρωμή μετά τη λήξη της ρύθμισης.

• Προβλήματα με εγγυητές και οι συνοφειλέτες τους.

• Δικηγορικά γραφεία «βιτρίνες» λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες και δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία.

Πηγή: efsyn.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.