fbpx
Skip to main content

Μονιμοποιείται η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων

Σε μόνιμη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων και γενικότερα φορολογητέας ύλης προχώρησε ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη φορολογία.

Οι φορολογούμενοι αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις για κάθε είδος φορολογία καταβάλλοντας, αντί για αυτοτελή πρόστιμα, πρόσθετο φόρο.

Μάλιστα ο πρόσθετος φόρος μειώνεται εφόσον ο φορολογούμενος τον εξοφλήσει μαζί με τον κύριο φόρο μέσα σε 30 ημέρες από τη βεβαίωσή του.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι:

-εφόσον η εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι την κοινοποίηση της εντολής φορολογικού ελέγχου ή της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το είδος των βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος συν τόκο που υπολογίζεται με 8,76% ετησίως

-εφόσον η εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών και προκύπτει  φόρος τότε επιβάλλεται, πέραν του κύριου φόρου, πρόστιμο  που κυμαίνεται από 10% έως 50% του κύριου φόρου. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο εντός 30 ημερών από τη βεβαίωσή του τότε λαμβάνει έκπτωση 40% επί του προστίμου.

Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι η μονιμοποίηση της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων όπου, εκτός του κύριου φόρου, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν και πρόσθετο φόρο με συντελεστή 6% έως 30% ανάλογα με το είδος της φορολογίας.
 
Παραδείγματα
 
Σε φορολογούμενο κοινοποιείται εντολή φορολογικού ελέγχου. Προχωρά στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και αποκαλύπτει εισόδημα ύψους 100.000 ευρώ. Από αυτό προκύπτει φόρος εισοδήματος 45.000 ευρώ. Του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους  22.500 ευρώ.  Εφόσον, όμως εξοφλήσει το ποσό εντός 30 ημερών τότε το πρόστιμο περιορίζεται στα  13.500 ευρώ.

Φορολογούμενος προχωρά στην υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης για τη χρήση 2014  με την οποία προκύπτει πρόσθετος φόρος 2.000 ευρώ. Εκτός από τις 2.000 ευρώ πρόσθετου φόρου καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και τόκος 525 ευρώ

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.