fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Πως θα υπολογισθεί η μισθοδοσία εργαζόμενου ο οποίος απουσίασε λόγω ασθενείας;

Ερώτημα: Υπάλληλος έλαβε ιατρική γνωμάτευση, όχι από νοσοκομείο, ότι χρήζει αναρρωτικής άδειας 15 ημερών εντός του Αυγούστου. Την γνωμάτευση την κατέθεσε στο Ι.Κ.Α. και τον ενημέρωσαν ότι θα περάσει από επιτροπή στις 19/9. Οι ημέρες αυτές της αναρρωτικής, με μόνο δικαιολογητικό την ιατρική γνωμάτευση, πως θα πληρωθούν;

Συνοπτική Απάντηση
Η πληρωμή της αναρρωτικής άδειας στον υπάλληλο θα γίνει βάσει της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής

Πλήρης Απάντηση
Αφού περάσει στις 19/9/2017 από επιτροπή ο υπάλληλος και του χορηγηθεί η αναρρωτική άδεια, η απόφαση αυτή της επιτροπής θα σταλεί στο τμήμα παροχών του Υποκαταστήματος ΙΚΑ που παρέλαβε τα δικαιολογητικά του ασφαλισμένου.

Η πληρωμή της αναρρωτικής άδειας στον υπάλληλο θα γίνει βάσει της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής μέσω τραπέζης.

Με αφορμή σχόλιο συνδρομητή σας παραθέτουμε συμπληρωματική απάντηση επί του θέματος:

Το χρονικό διάστημα στο οποίο διατηρείται η αξίωση για καταβολή μισθού στον εργαζόμενο, σε περίπτωση κωλύματος, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ενός (1) μηνός, εάν το κώλυμα εμφανίστηκε ένα (1) τουλάχιστον χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης εργασίας και του μισού (1/2) μήνα για κάθε άλλη περίπτωση (άρθρο 658 του Α.Κ.).

Η χρονική διάρκεια καταβολής μισθού εκ μέρους του εργοδότη λόγω ασθένειας, όσον αφορά τους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο, είναι είκοσι έξι (26) ημερομίσθια για όσους έχουν υπηρεσία μεγαλύτερη του ενός (1) έτους στην ίδια επιχείρηση και δέκα τρία (13) ημερομίσθια για όσους μισθωτούς έχουν λιγότερη του έτους και φυσικά όχι μικρότερη των δέκα (10) πραγματικών εργάσιμων ημερών υπηρεσίας στην επιχείρησή του.

Η καταβολή των ανωτέρω αποδοχών θα γίνει σε συνδυασμό προς το άρθρο 5 του Α.Ν.178/67 σύμφωνα με το οποίο ο εργοδότης για τις τρεις (3) πρώτες ημέρες του κωλύματος υποχρεούται στην καταβολή του μισού ημερομισθίου ή του αναλογούντος μισθού.

Από δε τις αποδοχές του υπολοίπου διαστήματος ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει τα ποσά που εξαιτίας του κωλύματος καταβλήθηκαν στο μισθωτό από το Ι.Κ.Α. (άρθρο 657 παρ.2 Α.Κ.). Τα ανωτέρω ισχύουν για κάθε τριήμερο ασθενείας, όσα και αν είναι τα 3ημερα ασθενείας του ημερολογιακού έτους. Το ήμισυ επίσης υποχρεούται να καταβάλει ο εργοδότης και για το πρώτο τριήμερο της πρώτης, κατά ημερολογιακό έτος, ασθενείας που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες. Για κάθε ασθένεια του ιδίου ημερολογιακού έτους, η οποία ακολουθεί και διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός καταβάλλει επίδομα από την πρώτη ημέρα και αντιστοίχως, ο εργοδότης «συμπληρώνει» το ποσόν αυτό, δηλαδή καταβάλλει στον μισθωτό τις συνήθεις αποδοχές όλου του διαστήματος αφαιρώντας το χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε από το Ι.Κ.Α. για το διάστημα της αποχής λόγω ασθενείας.

Πηγή: e-forlogia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.