fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Ασφάλιση εμπειροτέχνη εργολάβου - έκπτωση δαπανών μισθοδοσίας οικοδόμων

Ερώτημα:

Έχω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με εργολάβους οικοδομικών εργασιών

1) Ο εμπειροτέχνης εργολάβος (ατομική επιχείρηση) που έχει πάρει απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ, έχει κάποια δέσμευση π.χ. να μην προσλάβει προσωπικό ή να βάζει υποχρεωτικά 25 ένσημα το μήνα;

2) Στις οικοδομές, ο ιδιοκτήτης της οικοδομής πρέπει να βάλει κάποια ένσημα υποχρεωτικά για τις ανάγκες του ΙΚΑ, συνήθως βρίσκει εργάτες ο εργολάβος και κάθε μήνα μπαίνουν τα ένσημα που αναλογούν στον εργολάβο και στους εργάτες του, οι εργάτες πληρώνονται από τον εργολάβο, πως μπορεί να δικαιολογήσει τη δαπάνη ο εργολάβος; (μέχρι στιγμής κάποιοι βάζουν στα έξοδα τους το κόστος του ΙΚΑ)

3) Ο Εργολάβος κόβει ΤΠΥ την συνολική αμοιβή του π.χ. 1.000,00€ ενώ βάσει ενσήμων φαίνεται πως πήρε 300,00€, υπάρχει παράβαση;

4) Σε περίπτωση που κάνει πρόσληψη σε κάποιον εργάτη, με τι ΚΑΔ, τι κωδικό ειδικότητας και τι πακέτο κάλυψης θα τον προσλάβει;

 

Συνοπτική Απάντηση

Ο εμπειροτέχνης οικοδόμος όταν απασχολείται σε οικοδομικές εργασίες θα ασφαλισθεί με οικοδομικά ένσημα στο οικοδομικό έργο που απασχολείται (ανεξάρτητα αν έχει ατομική επιχείρηση)

Πλήρης Απάντηση

1. Με τις διατάξεις του κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ (αρ. 35-51), ασφαλίζονται όλοι όσοι οπωσδήποτε απασχολούνται ως εργατοτεχνίτες σε οικοδομικές και τεχνικές εργασίες γενικά, άσχετα με τον τρόπο αμοιβής τους (δηλ. με ημερομίσθιο, κατ’ αποκοπή κ.λπ.).

Είναι αδιάφορο εάν ο αμειβόμενος κατ’ αποκοπή μεσολαβεί στην πρόσληψη και μισθοδοσία βοηθητικών προσώπων που εργάζονται υπό τις διαταγές του (εγκ. ΠΟΛ.247/65, 34/66 αρθ.35 παρ.2 Κ.Α. ΙΚΑ).

Ο εμπειροτέχνης οικοδόμος όταν απασχολείται σε οικοδομικές εργασίες θα ασφαλισθεί με οικοδομικά ένσημα στο οικοδομικό έργο που απασχολείται (ανεξάρτητα αν έχει ατομική επιχείρηση).

Όταν εκτελείται κάποιο οικοδομικό έργο, πρέπει οι εργαζόμενοι σ' αυτό να ασφαλίζονται με κατάθεση ΑΠΔ οικοδομικού έργου.

Οι ΑΠΔ περιλαμβάνουν τις ημέρες ασφάλισης βάσει του πίνακα 1 ή 3 ή 2 που κατατέθηκε από τον αρμόδιο μηχανικό για το ελάχιστο απαιτούμενο ημερομίσθιο.

2. Όσον αφορά το προσωπικό που απασχολεί ο εργολάβος, αυτός θεωρείται εργοδότης και έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τις αμοιβές, να προβεί σε παρακράτηση φόρου, να υποβάλλει τις δηλώσεις Φ.Μ.Υ. κ.λπ., ανεξάρτητα του γεγονότος ότι υπόχρεος έναντι του Ι.Κ.Α. για την απογραφή του έργου, την υποβολή της Α.Π.Δ., την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ο κύριος του έργου.

    Οι αμοιβές των εργατοτεχνιτών αποτελούν δαπάνη για τον εργολάβο και εγγράφονται στα βιβλία του.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει γίνει δεκτό και περιλαμβάνεται στην ΠΟΛ.1005/2005 εγκύκλιο διαταγή, ότι :

§  «Οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού που απασχολεί επιχείρηση - υπεργολάβος, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της, εφόσον έχουν καταβληθεί οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους έγινε κατόπιν συμφωνίας από τον εργολάβο (αρχικό ανάδοχο). (1054601/923/Α0012/30-7-1999)»

§  «Οι δαπάνες μισθοδοσίας που καταβάλλονται στο προσωπικό που απασχολούνται ως μισθωτοί αποτελούν εκπεστέα δαπάνη εφόσον καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους έστω και από τρίτο πρόσωπο, χωρίς υποχρεωτικά να βαρύνεται γι’ αυτό από σχετική διάταξη νόμου. ( 1094124/2002/Α0012/31-10-2003)»

Σχετική ανάλυση μπορείτε να δείτε στο θέμα: Σε ανάληψη ιδιωτικού τεχνικού έργου από εργολάβο, μπορούν να εκπέσουν από την επιχείρηση οι δαπάνες μισθοδοσίας και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργατών που καταβάλλονται από τον ιδιώτη;

3. Το Τ.Π.Υ. θα πρέπει να συμφωνεί με τις αποδοχές που δηλώνονται στην ΑΠΔ.

4. Κωδικοί ειδικότητας:  - 933110 τεχνίτης

                              - 933120 βοηθός τεχνίτη

                                 - 933130 εργάτης

 Π.Κ. 781   


Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.