fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Εκκαθάριση φόρου σε έκτακτες αμοιβές

 Ερώτημα:  Στις αμοιβές bonus που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και αφορούν την επιβράβευση της εργασίας τους ή την επίτευξη στόχων, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 60 του Ν. 4172/2013¨ Οι δικαιούχοι της αμοιβής δηλώνουν τα ποσά αυτά στην ετήσια δήλωση φορολογίας προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα του άρθρου 15 παρ. 1 του Ν.4172/2013

Με βάση την παραπάνω διάταξη μπορείτε να μας ενημερώσετε τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση με την υποχρέωση του εργοδότη για εκκαθάριση φόρου από μισθωτή εργασία έως το τέλος του έτους;

Παρακαλώ λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχει μερίδα εργαζόμενων που έχουν ζητήσει την εκκαθάριση του φόρου μέσα στο έτος ώστε να μην προκύπτει ποσό φόρου προς καταβολή με την υποβολή της δήλωσης.


 

Απάντηση:

1. Στην ΠΟΛ. 1072/2015 αναφέρεται:

«Στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό των ανωτέρω αμοιβών, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 60 του N.4172/2013.».

2. Στην ΠΟΛ. 1104/2014 αναφέρεται:

«Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 του άρθρου 59 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167) που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία και συντάξεις, όπως αυτή ορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ίδιου νόμου, προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου ως ακολούθως:

α)Στους αμειβόμενους με μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ παροχών που συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές, στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, στις συντάξεις ή άλλες παροχές παρόμοιας φύσης, που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, με βάση την κλίμακα του άρθρου 15 και τις μειώσεις φόρου του άρθρου 16 του ίδιου νόμου μετά από προηγούμενη αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο, ως ακολούθως:……….

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνονται οι αποδοχές που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση.».

3. Στο παράρτημα Β της απόφασης Α.1099/2019 αναφέρεται ότι, κατά την υποβολή της δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, οι πρόσθετες αποδοχές (επιδόματα, υπερωρίες, μπόνους, που δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές) καταχωρούνται με κωδικό 2.

4. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στην περίπτωση bonus που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και αφορούν την επιβράβευση της εργασίας τους ή την επίτευξη στόχων που δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές, διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%. Η μηνιαία παρακράτηση του φόρου που γίνεται στις μηνιαίες αποδοχές του εργαζομένου δεν επηρεάζεται.

Σημειώνουμε ότι η παρακράτηση του φόρου πρέπει να γίνεται με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και όχι με βάση τις απαιτήσεις των εργαζομένων.


Ερώτημα 2: Στην περίπτωση που εργοδότης και εργαζόμενοι συμφωνήσουν στο να εκκαθαρίζεται και να αποδίδεται ο φόρος μέσα στην χρονιά ώστε να μην προκύπτει φόρος προς απόδοση με την υποβολή της δήλωσης, θεωρείται οτι θα υπάρξει πρόβλημα σε μελλοντικό έλεγχο?


Απάντηση 2: Κατά την άποψη μας, η νόμιμη αντιμετώπιση γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται από τις αρμόδιες αρχές και η επιχείρηση δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από αυτές, έστω και αν και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν σε διαφορετική αντιμετώπιση, καθώς σε περίπτωση ελέγχου, οι ελεγκτές θα βασιστούν σε αυτές.

 

Πηγή: e-forologia.gr

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.