fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Διατακτικές σίτισης

Ερώτημα: Πως θα υπολογισθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των διατακτικών σίτισης ;
Ποιος θα είναι ο τύπος των αποδοχών που θα χρησιμοποιηθεί στην ΑΠΔ για την απεικόνιση των διατακτικών;
Πότε υποβάλλονται οι ΑΠΔ που αφορούν αγορά διατακτικών σίτισης ;
Θα πρέπει να παρακρατήσουμε από τον μισθωτό το 16% της αξίας των διατακτικών σίτισης ;
Πως απεικονίζονται (αν απεικονίζονται) οι διατακτικές σίτισης στις βεβαιώσεις αποδοχών του μισθωτού;
Ποιος είναι ο τύπος αποδοχών - κωδικός που χρησιμοποιούμε.

Απάντηση:
Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ Α.1009/14.1.2019 με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2018», ορίζεται ότι:

«Άρθρο 1 Υπόχρεοι υποβολής στοιχείων βεβαιώσεων

Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59 , 61 , 62 και 64 του Ν. 4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε.

Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση , με την επιφύλαξη των οριζόμενων στο άρθρο 6 της παρούσας.…».

Περαιτέρω, σύμφωνα με το παράρτημα της εγκυκλίου διαταγής και ειδικά στην κωδικοποίηση εισοδήματος μισθωτής εργασίας, συντάξεων και λοιπών εισοδημάτων πλην επιχειρηματικής δραστηριότητας, θεωρούμε ότι μπορείτε να εμφανίσετε τις συγκεκριμένες παροχές που αποτελούν όμως παροχή σε είδος σύμφωνα με το με αριθμό ΔΕΑΦΒ 1121357 ΕΞ2015/14.9.2015 έγγραφο της Γ.Γ.Δ.Ε. και την ΠΟΛ 1121/2014 (για το ποσό που υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα), στον κωδικό 15 (παροχές σε είδος του άρθρου 13 του Ν. 4172/2013). Στη βεβαίωση αποδοχών δεν εμφανίζονται οι διατακτικές έως 6 ευρώ, καθώς δεν αποτελούν παροχή σε είδος.

-Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογισθούν επι του ποσού των διατακτικών(πχ 100€διατακτική και οι εισφορές θα υπολογιστούν επί του ποσού αυτού)
-Ο τύπος αποδοχών που θα χρησιμοποιηθεί είναι 14
-Η υποβολή των ΑΠΔ για τις διατακτικές γίνεται με την υποβολή των κανονικών ΑΠΔ με τον αντίστοιχο μήνα που χορηγήθηκαν οι διατακτικές
-Υπάρχει η παρακράτηση 16% των εργατικών ειοσφορων

 Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.