fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Φορολογικός χειρισμός ποσού κληρονομιάς

Ερώτημα:

Φορολογούμενος απεβίωσε το 2018. Ο κληρονόμος για τη χρήση 2018 με την φορολογική δήλωση ποσά που προκύπτουν από τη δήλωση φόρου κληρονομιάς θα τα συμπεριλάβει στον κωδικό 781? Τα ποσά που αναφέρω αφορούν χρηματική αποζημίωση από Ασφαλιστική εταιρεία και μετοχές που μεταγενέστερα έγινε πώληση.

Απάντηση:

 1. Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΦΕΦΠ φορολογικού έτους 2018 που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι στους κωδικούς 781-782 συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυση τους. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα ποσά από κληρονομίες.

 2. Στο βιβλίο με τίτλο «Φορολογική Δήλωση 2018 – Πρακτικός Οδηγός Συμπλήρωσης για φυσικά πρόσωπα» των κ.κ. Χ. Παύλου και Ι. Γκούρλια αναφέρεται, σχετικά με τους κωδικούς 781-782: «Για τα χρηματικά ποσά από δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές προς το φορολογούμενο απαιτείται να αναγράφεται και ο Α.Φ.Μ. του δωρητή ή ο αριθμός της δήλωσης δωρεάς και σε περίπτωση κληρονομιάς ο Α.Φ.Μ. του αποθανόντα ή ο αριθμός δήλωσης κληρονομιάς».

 3. Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΦΕΦΠ φορολογικού έτους 2018 που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι στους κωδικούς 829-830 συμπληρώνονται:

«Κωδικοί 829-830

Κέρδος από τη μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής.

Συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων του άρθρου 42 του Ν.4172/2013 (Κ.Φ.Ε.), όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από ημεδαπή επιχείρηση και η υπεραξία τους φορολογείται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις περιπτώσεις που μεταβιβάζονται εισηγμένες μετοχές από μεταβιβάζοντα που συμμετέχει στο κεφάλαιο με ποσοστό μικρότερο του 0,5% ή οι εισηγμένες μετοχές αποκτήθηκαν πριν από την 1.1.2009, το κέρδος είναι αφορολόγητο και δηλώνεται στον Πίνακα 6, στους κωδικούς των αφορολόγητων εισοδημάτων 659-660. Ομοίως, στους ίδιους κωδικούς δηλώνεται και η υπεραξία μεταβίβασης εταιρικών ομολόγων, καθώς και τα κέρδη από ημεδαπά αμοιβαία κεφάλαια ή κράτους μέλους ΕΕ-ΕΟΧ/ΕΖΕΖ.».

 4. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τα ποσά που αναφέρονται στη δήλωση φόρου κληρονομιάς με την οποία έγινε αποδοχή κ αι αφορούν την αποζημίωση , αναγράφονται στους κωδικούς 781-782. Το κέρδος από την μεταγενέστερη πώληση μετοχών θα αναγραφεί αναλόγως στους κωδικούς 829-830 ή 659-660.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.