fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Φορολογική αντιμετώπιση ποσού σύνταξης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Ερώτημα: Με την λήξη εικοσαετούς ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής (συνταξιοδοτικό πρόγραμμα) , ο ασφαλισμένος είχε δυνατότητα επιλογής : 1ον να πάρει εφάπαξ ένα ποσό περίπου 10.000,00 ευρώ από την ασφαλιστική εταιρεία και 2ον να παίρνει εφόρου ζωής μηνιαία σύνταξη 80,00 ευρώ από την ασφαλιστική εταιρεία .Ο ασφαλισμένος επέλεξε το δεύτερο .

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το ποσό της σύνταξης ( το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τις καταβολές επί 20 έτη του ασφαλισμένου ) είναι φορολογητέο ή αφορολόγητο και σε ποιους κωδικούς του Ε1 θα γραφεί ?

Σημειωτέον ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν στέλνει καμία βεβαίωση ,ούτε αρχείο στο ΤΑΧΙS.

 Απάντηση:
Στην περίπτωση λήξης ή πρόωρης εξαγοράς ατομικού συμβολαίου ασφάλισης ζωής, το μέρος που αναλογεί στην επιστροφή καταβεβλημένων ασφαλίστρων, αποτελεί επενδεδυμένο κεφάλαιο που επιστρέφεται και όχι εισόδημα και δεν καλύπτει τεκμήρια. Τα ίδια ισχύουν και όταν τα ποσά καταβάλλονται περιοδικά (Α. 1041/2019). Τα ποσά αυτά δύναται να αναγραφούν στους κωδικούς 429-430. Αντίθετα, οι υπεραποδόσεις των μαθηματικών αποθεματικών από ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, που τυχόν περιλαμβάνονται στο ως άνω καταβαλλόμενο ποσό, αναγράφονται στους κωδικούς 291-292 του πίνακα 4Δ1 (ΠΟΛ.1042/2015).

 Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.