fbpx
Skip to main content

Έκθεση τεκμηρίωσης λειτουργίας επιχείρησης με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας

 Πέτρος Γ. Ραπανάκης
Οικονομολόγος πτυχιούχος ΑΒΣΠ - Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού .

(Πηγή: e-forologia.gr)

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων υγειονομικoύ χαρακτήρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που θεσπίσθηκαν το τελευταίο διάστημα, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων και η εφαρμογή της τηλεργασίας με στόχο την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας, κάθε οργανισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση, που να τεκμηριώνει τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας) με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Προς διευκόλυνση, παρατίθεται κατωτέρω σχετικό υπόδειγμα έκθεσης τεκμηρίωσης το οποίο επισημαίνεται ότι χρήζει προσαρμογής ανάλογα με τα δεδομένα κάθε επιχείρησης.


Λογότυπο της Επιχείρησης

Περιοχή………… Ημερομηνία 12.11.2020

Αρ. Πρωτ.:

 

Έκθεση τεκμηρίωσης λειτουργίας επιχείρησης με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Η επιχείρηση μας εφαρμόζει με απόλυτη συνέπεια τις διατάξεις του άρθρου 235 του ν. 4727/2020 και της ΚΥΑ 44921/1377/ 2020 (ΦΕΚ Β 4830/2.11.2020), που προβλέπουν την εφαρμογή εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας) σε ποσοστό 50%, υποχρεωτικά για τον μήνα Νοέμβριο από τις επιχειρήσεις οποιαδήποτε Περιφερειακής Ενότητας της χώρας, μόνο στις περιπτώσεις όπου μπορεί να παρασχεθεί (η τηλεργασία). Για την ορθή τήρηση της ανωτέρω διάταξης, η επιχείρηση μας έχει προαναγγείλει μέσω της υποβολής του Εντύπου 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία εκ ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των εργαζομένων της, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν την έναρξη της εργασίας τους.

Ειδικότερα η επιχείρηση μας απασχολεί συνολικά ……22 εργαζόμενους εκ των οποίων 10 εργαζόμενοι τελούν σε αναστολή και 2 σε νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.ά.).

Από τους απομένοντες 10 εργαζόμενους [22 – (10+2)], ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, κατά το μήνα Νοέμβριο ανέρχονται σε έξι (6) και τούτο διότι η εργασία των τεσσάρων (4) παρακάτω εργαζόμενων δεν μπορεί να παρασχεθεί με τηλεργασία:

  • Εργαζόμενος Α, με ειδικότητα τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  • Εργαζόμενος Β, με ειδικότητα Βοηθός λογιστή μα αρμοδιότητα την καταχώρηση τιμολογίων, τη χορήγηση ειδοποιητηρίων πληρωμής, ταυτοτήτων οφειλής σε πελάτες κλπ,
  • Εργαζόμενος Γ, αποθηκάριος
  • Εργαζόμενος Δ, Προϊστάμενος Λογιστηρίου

Η επιχείρηση εφαρμόζοντας τις κείμενες διατάξεις , έθεσε σε καθεστώς τηλεργασίας το πενήντα τοις εκατό (50%) των εργαζομένων της, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, ήτοι εν προκειμένω τρεις (3) εργαζόμενους (τον Εργαζόμενο Ε, τον Εργαζόμενο ΣΤ και τον Εργαζόμενο Ζ), όπως αποδεικνύεται από το υποβληθέν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», Εντύπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Για την επιχείρηση

(Ονοματεπώνυμο - Υπογραφή )

Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος


Πηγή : e-forologia.gr

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.