fbpx
Skip to main content

Ασθένεια λογιστή - Και νέα ερώτηση στη Βουλή με απαντήσεις από υπ. Οικονομικών και ΑΑΔΕ

 

Μια ακόμη ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή (σ.σ. δείτε και την άλλη υποβληθείσα ερώτηση) αναφορικά με τη διεύρυνση της διάταξης για την ασθένεια του λογιστή - φοροτεχνικού, αυτή τη φορά από τον βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλο, μετά από συνάντηση του τελευταίου με την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας (ΕΛΦΕΕΗ).

Η ερώτηση και οι απαντήσεις από το υπ.Οικονομικών και την ΑΑΔΕ:
Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 3779
Ημερομ. Κατάθεσης: 10/3/2022

Ανδρέας Νικολακόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βουλευτής Ηλείας - Νέα Δημοκρατία

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη
και Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Διεύρυνση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για τους λογιστές - φοροτεχνικούς όσον αφορά τη δυνατότητα παράτασης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων»

Κύριε Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα που εξελίσσεται η πανδημία αλλά και καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών έχει συμβάλλει ουσιαστικά με νομοθετικές παρεμβάσεις και αποφάσεις, οι οποίες διευκόλυναν και επιλύσαν ζητήματα ετών και για τον κλάδο των λογιστών και φοροτεχνικών.

Σε πρόσφατη συνάντησή μου με την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας (ΕΛΦΕΕΗ) έγινα δέκτης αρκετών σοβαρών ζητημάτων που ταλανίζουν τόσο τον συγκεκριμένο κλάδο και κατά συνέπεια και τους πολίτες. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι και οι περιπτώσεις επαγγελματιών του κλάδου που είτε πάσχουν από σοβαρή ασθένεια είτε τελούν σε εγκυμοσύνη και αναγκάζονται να πληρώσουν πρόστιμα εξαιτίας της μη δυνατότητας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων εντός των ορισθέντων προθεσμιών.

Η Κυβέρνηση με το ν.4764/2020 προέβη σε βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας στην εργασία και για τον συγκεκριμένο κλάδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο συγκεκριμένος νόμος θα μπορούσε να τύχει σημαντικών βελτιώσεων, έτσι ώστε να περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις των λογιστών - φοροτεχνικών, οι οποίοι έχουν ασθενήσει ή νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, βεβαιωμένα από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από την αιτία της ασθενείας. Επιπρόσθετα, θα ήταν εύλογο όσον αφορά τις λογίστριες και φοροτεχνικούς που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, να συμπεριληφθούν στη δυνατότητα παράτασης κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων ύψους ενός μήνα μετά από την ημερομηνία της ιατρικής βεβαίωσης του τοκετού. Τέλος, όσον αφορά την τρίμηνη προθεσμία της παραγράφου 3, του άρθρου 93, του Ν.4764/2020, που αναφέρεται στην περίπτωση θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού, θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις θανάτου, ανεξαρτήτως αιτίας.

Βάσει των ανωτέρω και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1. Προτίθεστε να προβείτε διεύρυνση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για τους λογιστές - φοροτεχνικούς που ορίζει τη δυνατότητα παράτασης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων λόγω COVID-19, ώστε να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις κάθε σοβαρού κωλύματος (ασθένεια, εγκυμοσύνη, θάνατος κλπ.) ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής
Ανδρέας Νικολακόπουλος
______________________

 

Απαντήσεις

 

Αθήνα, 23/03/2022
Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1025258 ΕΞ 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α' και Β'

Ταχ. Δ/νση: Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 10672 Αθήνα
Πληροφορίες: Μ. Κακούνη
Σ. Κολιοπούλου
Τηλέφωνο: 2132122416
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Url: www.aade.gr

ΠΡΟΣ:
Υπουργείο Οικονομικών
Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Χαριλάου Τρικούπη 6-10 10679 Αθήνα
(υπόψη κας Χ. Κυρλιγκίτση)

Θέμα: Απάντηση στη με αριθ. πρωτ. 3779/10.3.2022 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα «Διερεύνηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για τους λογιστές- φοροτεχνικούς όσον αφορά τη δυνατότητα παράτασης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων».

Σχετ.: Το με αριθ. πρωτ. 33790 ΕΞ 2022/ΥΠΟΙΚ 14.03.2022 έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 3779/10.3.2022 ερώτησης, η οποία διαβάστηκε στην υπηρεσία μας με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το τιθέμενο στην εν λόγω ερώτηση ζήτημα για επέκταση της εφαρμογής της ρύθμισης του άρθρου 93 του ν. 4764/2020, που προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν λογιστές και φοροτεχνικοί στην περίπτωση που βεβαιωμένα νοσούν από COVID-19 και σε άλλες περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως σε σοβαρή ασθένεια, εγκυμοσύνη ή θάνατο λογιστή-φοροτεχνικού σχετίζεται με την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, γεγονός που εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας καθώς συνδέεται με τη γενικότερη χάραξη της φορολογικής πολιτικής, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και χρήζει σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. 

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 12 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), παρέχεται στη Διοίκηση εξουσιοδότηση για έκδοση απόφασης, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων αντίστοιχων εξαιρετικών και δυσμενών συμβάντων που επηρεάζουν φορολογούμενους, με την οποία μπορεί να χορηγείται διαφορετική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, ή παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων, καθώς και διαφορετική προθεσμία καταβολής του φόρου. Η απόφαση της παράτασης υπογράφεται το αργότερο μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας και ισχύει από το χρόνο υπογραφής της.

 

Ο Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης
Γεώργιος Φάκος
__________________________________________________

 

ΥΠΟΙΚ 11/04/2022
Α.Π.: 48518 ΕΞ 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Χαρ. Τρικούπη 6-10
Ταχ. Κωδ.: 10679 Αθήνα
Πληροφορίες: Χ. Κυρλιγκίτση
Τηλέφωνο: 2131339776
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ: Βουλευτή κο Ανδρέα Νικολακόπουλο
(Δια της Βουλής των Ελλήνων)

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ' αριθμ. πρωτ. 3779/10.3.2022 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ' αριθμ. πρωτ. 3779/10.3.2022 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κος Ανδρέας Νικολακόπουλος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στο άρθρο 93 του ν. 4764/2020 (Α' 256) ορίζεται ότι σε περίπτωση που λογιστής - φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορωνοϊό COVID-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορωνοϊό COVID- 19, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική βεβαίωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης - φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων - πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

Προϋπόθεση για να ισχύσει η παραπάνω ρύθμιση είναι οι εντολείς - πελάτες να έχουν αποδεδειγμένα εξουσιοδοτήσει στο σύστημα Taxisnet τον/την λογιστή - φοροτεχνικό.

Σε περίπτωση θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού λόγω κορωνοϊού COVID-19, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης - φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων - πελατών του, παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα - πελάτη του σε άλλον λογιστή - φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και μελετούν όλες τις προτάσεις φορέων και συλλόγων. Οι τελικές αποφάσεις για μεταβολές στη φορολογική νομοθεσία λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την ίση φορολογική μεταχείριση και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τέλος, σας διαβιβάζουμε συνημμένα το υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΕΕΦ Α 1025258 ΕΞ 2022/23.3.2022 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.