fbpx
Skip to main content

Σ.Ο.Λ. Μαγνησίας: Προβλήματα αλλά με υπαιτιότητα της Φορολογικής Διοίκησης

 

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας μετά από συμμετοχή στην ανοιχτή, άτυπη, πανελλαδική, διαδικτυακή συνάντηση των συναδέλφων λογιστών με θέμα «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ Η MYDATA ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ» που πραγματοποίησε ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Κλάδου των Οικονομολόγων Λογιστών Φοροτεχνικών, ενημερώνει την επιχειρηματική κοινότητα για τα παρακάτω:
– Με την Α.1038/14-03-2022 απόφαση της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαβιβάσουν τα έσοδα του φορολογικού έτους 2021 για διασταύρωση μέσω της νέας πλατφόρμας myDATA, γεγονός που δεν έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι σήμερα, χωρίς βέβαια για αυτό να έχουν ευθύνη οι επιχειρήσεις.
– Ως εκ τούτου μια σειρά από συγκριτικά στοιχεία από την διασταύρωση των διαβιβασθέντων τιμολογίων (που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή ορθής φορολογικής δήλωσης και που μέχρι το προηγούμενο έτος υπήρχαν στην διάθεση των επιχειρήσεων μέσω των ΜΥΦ), δεν θα είναι στην διάθεση των επιχειρήσεων.
– Άρα, τα διαθέσιμα δεδομένα για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μιας επιχείρησης, καθώς και οι φόροι που προκύπτουν από την υποβολή της που επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα, τους ισολογισμούς, την καθαρή Θέση της επιχείρησης, τα μερίσματα, τις χρηματοδοτήσεις, κλπ, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι πλήρη.

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας θέλει να καταστήσει σαφές ότι:
• για τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαβίβαση, εμφάνιση και αποτύπωση των λογιστικών γεγονότων στην myDATA,
• για την αναγκαστική υποβολή ανακριβούς ή λανθασμένης φορολογικής δήλωσης (αφού η καταληκτική ημερομηνία είναι 30/06/2022)
• για την αναγκαιότητα που θα προκύψει για υποβολή πλήθους τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις ανάγκες «συμφωνίας»
• για την πιθανή αλλαγή του φορολογικού αποτελέσματος
• για τυχόν κυρώσεις και πρόστιμα που θα προκύψουν από μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους για τις ασυμφωνίες και τα ανακριβή στοιχεία κατά τα έτη προσαρμογής στην myDATA και για τις οποίες οι λογιστές έχουν επανειλημμένως τονίσει, από τον Φεβρουάριο 2022, την ανάγκη διευθέτησης από ΑΑΔΕ και Υπουργείο Οικονομικών
• για την μη ορθή αποτύπωση των οικονομικών καταστάσεων, διανομή μερισμάτων, κ.λ.π., τα οποία προκύπτουν από τα ανωτέρω,

ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ καθ’ ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα και καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της Φορολογικής Διοίκησης.

 

https://magnesianews.gr/magnisia/s-o-l-magnisias-provlimata-alla-me-ypaitiotita-tis-forologikis-dioikisis.html

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.