fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Απαντήσεις σε ερωτήματα από σεμινάριο "ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014"

Απαντήσεις σε ερωτήματα συμμετεχόντων στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12/04/2014 με τον κο Μιχελινάκη Ευάγγελο, με θέμα "ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014":

 

1.    Σέρβος, που έχει παντρευτεί Ελληνίδα και έχει τόπο διαμονής την Ελλάδα, είναι μάνατζερ υπολογιστών, δουλεύει σε αμερικάνικο κρουαζιερόπλοιο, δεν του κρατάνε εισφορές από το πλοίο και ούτε πληρώνει ΝΑΤ ή εισφορές στην Ελλάδα. Δεν έχει πάει σε κάποια σχολή Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας. Έχει πάει σε σχολή στη Σερβία. Πως θα συμπληρώσω τη δήλωση; Αξιωματικός ή κατώτερο πλήρωμα;

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ναυτικού Δικαίου, οι εργαζόμενοι επί πλοίου θεωρούνται πλήρωμα αυτού ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους. Έτσι καθώς δεν προβλέπεται και από τη φορολογική νομοθεσία περίπτωση εξαίρεσης από τον ειδικό τρόπο φορολόγησης για μέλη πληρώματος πλοίου, θα πρέπει να συμπληρωθεί το ειδικό δελτίο.
Η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην περίπτωση αξιωματικού ή ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου, ο οποίος υπηρετεί σε πλοίο με ξένη σημαία και ο φόρος εισοδήματος για τις αποδοχές του από τις υπηρεσίες του αυτές έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή, πρέπει εκτός από τους κωδικούς αριθμούς 255-256 να συμπληρωθούν και οι ακόλουθοι κωδικοί αριθμοί ως εξής:
αα) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 263 - 264 θα γραφτούν οι συνολικές αποδοχές για τις οποίες ο φόρος καταβλήθηκε στο εξωτερικό.
ββ) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 265 - 266, θα γραφτεί το συνολικό ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε και έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή.
Περαιτέρω στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος το ποσό του φόρου αυτού δεν πρέπει να γράφεται στους κωδικούς αριθμούς 313-316 του πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ούτε στους κωδικούς αριθμούς 257 - 258 του Ε.Ε.Δ., αλλά θα γράφεται εκτός από τους κωδικούς 265- 266 του Ε.Ε.Δ. και στους κωδικούς 651 – 652 (φόρος που καταβλήθηκε στο εξωτερικό) του πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά περίπτωση. Το συνολικό εισόδημα αυτής της περίπτωσης, πρέπει να γραφτεί και στους κωδικούς αριθμούς 389-390 του πίνακα 4Z΄ της δήλωσης (καθαρό ποσό από μισθούς αλλοδαπής προέλευσης) και όχι στους κωδικούς αριθμούς 301-302 του πίνακα 4A΄ της δήλωσης. Σχετικά με τον χαρακτηρισμό ως αξιωματικού ή όχι, έχει να κάνει με τις περί ναυτικού δικαίου διατάξεις και προκύπτει από τα έγγραφα πρόσληψης κλπ. αν έχει την ιδιότητα αξιωματικού ή όχι. Με βάση την ειδικότητα θεωρούμε πιθανότερο ότι δεν θα έχει ιδιότητα αξιωματικού.

2.    α)Ο κωδικός 655 στο Ε1 μπορεί να συμπληρωθεί αμέσως στην αρχική χειρόγραφη δήλωση στην περίπτωση θανόντα ή πρέπει να γίνει και σε αυτή την περίπτωση συμπληρωματική;
β)Σε Ε1 οικογένειας για τον υπόχρεο υποβάλλεται ξεχωριστή χειρόγραφη δήλωση λόγω θανάτου; Η σύζυγος βγάζει κωδικούς και υποβάλλει μόνη της ή από του χρόνου;

α) Η «απαγόρευση» συμπλήρωσης του κωδικού 655 στην αρχική δήλωση αφορά την περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής. Στην περίπτωση δήλωσης εισοδημάτων θανόντα, αυτή υποβάλλεται υποχρεωτικά χειρόγραφα, οπότε μπορεί ο κωδικός να συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση.
β) Η δήλωση θανόντα υπόχρεου υποβάλλεται διακεκριμένα από τη δήλωση του/της συζύγου. Η σύζυγος θα πρέπει να υποβάλλει μόνη της, φορολογική δήλωση.
 
3.    Σε Ο.Ε, οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εταίροι στον ΟΑΕΕ , περνάνε στο Ε3; Λειτουργεί δηλαδή, όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες;

Εφόσον η ΟΕ έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων της, θα τις έχει καταχωρήσει στα τηρούμενα βιβλία της και έχει δικαίωμα έκπτωσης της δαπάνης σύμφωνα με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπ.Οικ. Η δαπάνη αυτή θα αναγραφεί στο Ε3 στους κωδικούς 516-517-518 αλλά εννοείται ότι δεν θα συμπληρωθούν οι κωδικοί 348 και 591.

4.    Α) Αστική μη κερδοσκοπική, με έσοδα μόνο συνδρομές των μελών της, οφείλει να τηρεί απλογραφικά βιβλία; (Δεν εκδίδει περιοδικό-δεν εισπράττει ενοίκια, δεν έχει οποιαδήποτε φορολογητέα πράξη. Είναι εκτός κυκλώματος ΦΠΑ)
Β) Φυσικό πρόσωπο απεβίωσε εντός του 2014. Η μοναδική κληρονόμος αποποιείται της κληρονομιάς. Λόγω κακών σχέσεων μεταξύ τους δεν προτίθεται να συντάξει τη φορολογική δήλωση της θανούσης καθώς και την απενεργοποίηση του ΑΦΜ της στη Δ.Ο.Υ.. Υπάρχουν επιπτώσεις τόσο για τη θυγατέρα όσο και για την εκλιπούσα; (πρόστιμα λόγω μη απενεργοποίησης ΑΦΜ, εκπρόθεσμες δηλώσεις κλπ. Από ποια εκ των 2 θα ζητηθούν;)

Α) Στην παρ.1 του άρθρου 3 του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012) προβλέπεται ότι η επιτροπή ή ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποχρεούνται μόνο στη λήψη, έκδοση, υποβολή και διαφύλαξη των στοιχείων που ορίζονται ρητά από τον νόμο. Επίσης ότι όταν ενεργούν πράξεις παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που υπάγονται στο φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ή στο φόρο εισοδήματος θεωρούνται υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών μόνο για τις δραστηριότητες αυτές και έχουν τις υποχρεώσεις των άρθρων 1 έως 10. Επειδή με πάγια νομολογία έχει κριθεί ότι οι συνδρομές των μελών δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά θεωρούνται εισφορές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα έσοδα ή υποκείμενες στον ΦΠΑ πράξεις δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.
Β) Τις υποχρεώσεις έναντι της φορολογικής διοίκησης που απορρέουν από το θάνατο φορολογουμένου, έχουν οι κληρονόμοι του. Στην περίπτωση της αποποίησης (με τον τύπο και τις διαδικασίες των άρθρων 1847-1855 του Αστικού Κώδικα) και σύμφωνα με το άρθρο 1856 του Αστικού Κώδικα «η επαγωγή προς εκείνον που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε». Δηλαδή δεν θεωρείται κληρονόμος και ως εκ τούτου δεν έχει καμία υποχρέωση έναντι της φορολογικής διοίκησης για τις υποθέσεις του θανόντος.    

5.    Ο πελάτης μου έχει δύο δραστηριότητες ενεργές, η μία είναι (Παροχή Υπηρεσιών Προς Το Δημόσιο) δηλαδή με απόδειξη  παροχής υπηρεσιών  και με σύμβαση που ορίζει ότι παρέχει υπηρεσίες σε συγκεκριμένο (ΟΤΑ) και η δεύτερη είναι (Εκμετάλλευση Ταξί).  Και στις δύο περιπτώσεις ο ασφαλιστικός του φορέας είναι ο (ΟΑΕΕ). Το ερώτημα έχει να κάνει με τα εισοδήματα από το Δημόσιο, θα θεωρηθούν εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα;

Κατ’ αρχήν η παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο θεωρείται ως εισόδημα από εμπορική επιχείρηση, όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου. Για να μπορέσει να φορολογηθεί ο ατομικός επιχειρηματίας με την κλίμακα των μισθωτών εξετάζεται εάν για το συνολικό του εισόδημα από τη συγκεκριμένη πηγή, ισχύουν οι προϋποθέσεις του νόμου. Στην περίπτωση που θέτετε δεν φαίνεται να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις.


6.    Α) Μισθωτός, ο οποίος έχει κάνει επίσης έναρξη σαν πλασιέ με μπλοκάκι και έχει σύμβαση με έναν επιτηδευματία, θα φορολογηθεί χωριστά για την κάθε μία ειδικότητά του (μισθωτός-επιτηδευματίας) ή θα φορολογηθεί με την κλίμακα μισθωτών και για τις δύο ειδικότητες;
Β) Ο ασφαλιστής με έδρα την οικία του και σύμβαση με μία ασφαλιστική εταιρεία θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών ή με την κλίμακα των επιτηδευματιών;

Α) Δεδομένου ότι για την παροχή υπηρεσιών ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ (σύμβαση + ένας πελάτης) το εισόδημά του από αυτή θα προστεθεί στο εισόδημα από μισθωτή εργασία  και θα φορολογηθεί με την κλίμακα μισθωτών υπηρεσιών.
Β) Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι προϋποθέσεις του νόμου και το εισόδημα θα φορολογηθεί με την κλίμακα μισθωτών υπηρεσιών.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.