fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α.: «Αίτημα παράτασης προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ, ρυθμίσεων, εφαρμογής εκπτώσεων επί των εισφορών, έκδοσης ειδοποιητηρίων, επιτάχυνσης διαδικασιών κατά την ίδρυση επιχειρήσεων»

 logo με γράμματα χωρίς φόντο

Προς:

  • Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση Ιωάννη
  • Διοικητή Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), κ. Χάλαρη Χρήστο

Κοινοποίηση:

  • Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ.Κόλλια Κωνσταντίνο

Αθήνα, 27 Απριλίου 2020

 

Θέμα: «Αίτημα παράτασης προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ, ρυθμίσεων, εφαρμογής εκπτώσεων επί των εισφορών, έκδοσης ειδοποιητηρίων, επιτάχυνσης διαδικασιών κατά την ίδρυση επιχειρήσεων»

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Επιθυμούμε τις άμεσες ενέργειες σας, για τα παρακάτω επείγοντα θέματα:

1) Την παράταση για εύλογο χρονικό διάστημα της υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) μηνός Μαρτίου 2020, αφού προηγηθεί αναλυτική εκ μέρους σας εγκύκλιος με τις σχετικές οδηγίες, όπου θα προκύπτει ξεκάθαρα, ποιος θα είναι ο απλούστερος τρόπος απεικόνισης των αποδοχών, ημερών ασφάλισης καθώς και εισφορών για το χρονικό διάστημα πριν και κατά την διάρκεια των αναστολών που προκλήθηκαν είτε λόγω κρατικής εντολής, είτε λόγω ένταξης των επιχειρήσεων στο καθεστώς των "πληττόμενων" κλάδων.

Πρέπει να τονιστεί - όπως ήδη έχουμε προτείνει - ότι η απεικόνιση αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη της, αφενός τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με το διάστημα των αναστολών, αφετέρου δε να μην έρχεται σε αντίθεση με τα ήδη νομοθετηθέντα από μέρους της Πολιτείας, γεγονός που θα δημιουργούσε νέα σύγχυση και νέο προβληματισμό στις επιχειρήσεις αλλά και στους οικονομολόγους - λογιστές -φοροτεχνικούς.

2) Παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα της παροχής έκπτωσης επί των εισφορών (κατ΄ αναλογία των φορολογικών διευκολύνσεων) στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

3) Παρακαλούμε όπως περιλάβετε στις ευνοϊκές διατάξεις περί "μη απώλειας ρύθμισης" της Εγκυκλίου 16/23.04.2020 του e-ΕΦΚΑ - πέραν των αναφερόμενων σε αυτήν ρυθμίσεων των Ν.4305/2014 & Ν.4321/2015 - και την αντίστοιχη δυνατότητα για τις ρυθμίσεις που προβλέπονταν με τον Ν.4611/2019 (120 δόσεις).

Επίσης όπως παρατείνετε για ικανό χρονικό διάστημα πέραν της 31/5/2020 την δυνατότητα ένταξης στον Νόμο αυτόν περί ρυθμίσεων όλων εκείνων των οφειλών που δεν έχουν διορθωθεί, εκκαθαριστεί και δεν έχουν "εμφανιστεί" στο ΚΕΑΟ με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.

4) Παρακαλούμε όπως φροντίσετε να εκδοθούν και αποσταλούν τα ειδοποιητήρια των μη μισθωτών που έχουν και παράλληλη μισθωτή απασχόληση για την περίοδο από 1/1/2020, με τις ανάλογες επιλογές και διευκολύνσεις που τυγχάνουν και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.

5) Τέλος, στα πλαίσια της από απόσταση εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε - σε συνέργεια και με τους εμπλεκόμενους φορείς (Επιμελητήρια, ΓΕΜΗ, ΥΜΣ κλπ) - ώστε να επιταχυνθούν και αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και σχετίζονται με τον e-ΕΦΚΑ κατά την ίδρυση και σύσταση των επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Σε αναμονή των ενεργειών σας.

 

 

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Διευθυντής

Η Γεν. Γραμματέας

Κυριακόπουλος Νικόλαος

Πόλυγγερ Μιχάλης

Πολίτου Μαρίνα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.