fbpx
Skip to main content

Βόμβες Νικολούδη για 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής 7 δισ. ευρώ

Περίπου 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, από το 2000 έως σήμερα, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ έχουν ήδη εντοπιστεί, όπως ανέφερε κατάτη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

«Μια δράκα κρατικοδίαιτων οικογενειών κρύβεται πίσω από τη διαφθορά στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, εκφράζοντας τη δέσμευσή του να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να υπηρετηθεί η προστασία του πολίτη με όλα τα όπλα.

«Η χώρα μας έχει αυξήσει το νομικό οπλοστάσιο. Η διαφθορά είναι μία από σημαντικότερες αιτίες θεσμικής και οικονομικής κρίσης. Έχετε ενώπιόν σας εκείνον στον οποίο ο πρωθυπουργός ανέθεσε το καθήκον να ηγηθεί του υπουργείου. Έναν άνθρωπο που πριν από λίγες μέρες αιφνιδιαστικά απέβαλε την τίβενο του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν είχα καμία φιλοδοξία να βάλω κοστούμι υπουργού, αλλά πίστεψα πως όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε γα πάταξη φοροδιαφυγής και διαφθοράς το εννοούσε», υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης.

Όπως είπε, «έχω ένα νεοσύστατο υπουργείο που για την ώρα δεν έχει εγκαταστάσεις, γραμματεία, δεν παρέλαβε φακέλους. Έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει το υπουργείο και να παράγει έργο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη ζητηθεί από τις τράπεζες κατάλογοι με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ, με στοιχεία όσων έστειλαν κεφάλαια στο εξωτερικό. Ο ίδιος σημείωσε πως  εξετάζοντας τις φορολογικές δηλώσεις από το 2.000 και εντεύθεν, εντοπίστηκαν 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με το συνολικό ύψος της ύλης που φοροδιέφυγε να ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ. «Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις κατ’ ελάχιστον θα απέδιδαν 2,5 δισ. ευρώ στο κράτος, αλλά αυτό δεν έχει τη δυνατότητα να τα εισπράξει, αφού εφορίες και ΣΔΟΕ δεν έχουν ικανούς ελεγκτές να ανταποκριθούν σε αυτό», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας στις υποθέσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυσαναλογία ανάμεσα στα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των ελεγχομένων. Είναι «πρόκληση και παράλογο κάποιος που λαμβάνει 25.000 ευρώ να πληρώνει ασφάλιστρο 17.000 ευρώ» ανέφερε.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης τόνισε πως όλα τα σκάνδαλα αφορούσαν τράπεζες, επιχορηγήσεις,  τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται καύσιμα και καπνικά προϊόντα και τελέστηκαν «από μία δράκα ανθρώπων, μία δράκα οικογενειών». Είναι, συνέχισε, αυτό που λέμε «κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Έχουν την αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους».

«Το μέγεθος της διαφθοράς που είδα μπροστά μου δεν είναι βγαλμένο από θεωρίες. Είναι η διαπίστωση του ανθρώπου που έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Ο δρόμος θα κλείσει», είπε ο κ. Νικολούδης.

Ο κ. Νικολούδης τόνισε πως όσοι χρημάτισαν υπουργοί Οικονομικών από την Μεταπολίτευση ως σήμερα, έχουν σημαντικές ευθύνες, όχι ποινικές, για το ότι δεν υπήρχε ένας αποτελεσματικός φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός μέχρι το τέλος του 2012, οπότε και συστάθηκε η Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της οποίας και ήταν επικεφαλής.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.