fbpx
Skip to main content

Οι πολιτικές εξελίξεις οδεύουν προς την ολοκλήρωση, της πρώτης τουλάχιστον φάσης, της εκλογικής διαδικασίας στις 21 Μαΐου 2023.

Όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία αυτή, τόσο εντείνονται οι ζυμώσεις και οι αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων και υποσχέσεις, που δυνητικά θα υλοποιηθούν στο προσεχές μέλλον.

Σίγουρο είναι ότι το διακύβευμα, μεταξύ άλλων, καθώς και η προτεραιοποίηση των επιλογών των συμπολιτών μας θα εδράζεται κυρίως στα θέματα της οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό, όσο πιο σύντομη χρονικά και ξεκάθαρη είναι η επιλογή των ψηφοφόρων, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν σε θετικό ρυθμό οι εξελίξεις για τη χώρα, την αγορά και τους επαγγελματικούς Κλάδους.

Εξέχουσα θέση καταλαμβάνει στα οικονομικά δρώμενα, αναμφισβήτητα, ο Κλάδος των Λογιστών -Φοροτεχνικών.

Ο Κλάδος αναμένει ασφαλώς την υλοποίηση αφενός των ήδη υπεσχημένων, αφετέρου την ποιοτική και ουσιαστική του αναβάθμιση, με δεδομένο ότι και στην επόμενη χρονική περίοδο – τετραετία – ο ρόλος του θα είναι ακόμη περισσότερο επιδραστικός.

Ο Κλάδος θα διεκδικήσει και δικαιούται να επιτύχει στους βασικούς άξονες.

Η επιτυχία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα των προτάσεων, με τη σύνδεση των θεμάτων με την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά κυρίως, από την ενότητα στη δράση των Φορέων και των εκπροσώπων και στην επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των συναδέλφων.

Οι άξονες διεκδίκησης που έχουν τεθεί από τους Φορείς, τον Λογιστικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο, για τη νέα εποχή είναι:

  • Συμμαχία με την αγορά και την Πολιτεία με στόχο τον τερματισμό της γραφειοκρατίας κάθε είδους, φυσικής και ηλεκτρονικής, με απλοποίηση των νομοθετήσεων και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών.
  • Ελεύθερη πρόσβαση των επαγγελματιών Λογιστών – Φοροτεχνικών στις Υπηρεσίες των παραγωγικών Υπουργείων, π.χ. Εργασίας και Οικονομικών, ως πιστοποιημένοι εκπρόσωποι των εντολέων-πελατών τους, επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
  • Αναγνώριση του διακριτού ρόλου και της σημαντικότητας του επαγγέλματος του Λογιστή με έμπρακτες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στη σημερινή κατάσταση.
  • Ενοποίηση και σύμπτυξη των προθεσμιών των δηλωτικών υποχρεώσεων. Ο ρόλος του Λογιστή-Φοροτεχνικού δεν εξαντλείται στην καταχώριση οικονομικών γεγονότων και δηλώσεων. Είναι κυρίως συμβουλευτικός.
  • Μηδενισμός των ορίων, τήρησης και ενημέρωσης φορολογικών βιβλίων, ώστε να επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης και του ρόλου του και να διασφαλίζεται εσαεί το δημόσιο συμφέρον.
  • Προστασία του επαγγέλματος με συνολική αντιμετώπιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ώστε να λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη η ανθρώπινη διάσταση των Λογιστών - Φοροτεχνικών (υγεία, ασθένεια, ασφάλιση, ψυχαγωγία). Άμεση υλοποίηση των ανωτέρω, χωρίς περιστροφές, είναι η απαίτηση του χώρου.
  • Θετική αντιμετώπιση και στάση στις θεσμικές παρεμβάσεις του Κλάδου, μέσω των Φορέων του.
  • Δέσμευση της Πολιτείας για αξιοποίηση των επαγγελματιών Οικονομολόγων Λογιστών Φοροτεχνικών σε επίσημες Ομάδες Εργασίας και επεξεργασίας σχεδίων νόμων. Ένας επαγγελματίας Λογιστής – Φοροτεχνικός παντού!
  • Ενιαία αντιμετώπιση των αμοιβών - έστω και κατά περιοχή δραστηριότητας - ώστε να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός που πλήττει εξίσου με τον Κλάδο και τις επιχειρήσεις και αποστερεί έσοδα από την Εθνική Οικονομία.

Σε λίγες γραμμές αυτά είναι που θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει  από τις επικείμενες εκλογές.


poliggerΜιχάλης Πόλυγγερ

Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός

skoulas logoΠρόεδρος Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

Στέλεχος Επιτροπών ΟΕΕ σε παραγωγικά Υπουργεία

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.