fbpx
Skip to main content

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Προτάσεις & μέτρα για τις οικονομικές συνέπειες

 logo με γράμματα χωρίς φόντο

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα, 13 Μαρτίου 2020

Ο Λ.Σ.Α. έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και η ελληνική οικονομία, εξαιτίας των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωναϊού και λαμβάνοντας υπόψη ότι προέχει η προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της ζωής, προσπάθησε, από την έναρξη εμφάνισης του φαινομένου μέχρι και σήμερα, συνετά και με λογικά επιχειρήματα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία και Επιμελητήρια) να διατυπώσει υλοποιήσιμες προτάσεις-λύσεις, έστω και προσωρινές, που θα αμβλύνουν τις οικονομικές τουλάχιστον επιπτώσεις από την εξέλιξη του φαινομένου.

Στα πλαίσια αυτά, χαιρετίζουμε και μας βρίσκει σύμφωνους η νομοθέτηση (ΠΝΠ) και προσπάθεια της Πολιτείας με μέτρα άμεσης εφαρμογής να περιορίσει, κατά το εφικτό, τις επερχόμενες αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Όμως, η ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου, μας οδηγεί στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης  και συγκεκριμενοποίησης των μέτρων αυτών.

Εκείνο που ενδιαφέρει αυτές τις στιγμές, είναι η οικονομική ζωή και η κοινωνία να παραμείνουν όρθιες.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι και πανευρωπαϊκό, ευελπιστούμε ότι οι εταίροι-πιστωτές μας θα κινηθούν στην κατεύθυνση λήψης άμεσων μέτρων ρευστότητας που θα ελαχιστοποιούν τις μακροοικονομικές συνέπειες και τις ζημιές της πραγματικής οικονομίας.

Ειδικότερα, συμφωνούμε με τη στάση και τις προτάσεις του ΟΕΕ και του Προέδρου του και μέσα και από τη δική μας εκπροσώπηση, θεωρούμε ότι αποτελούν προτάσεις και απόψεις ολόκληρου του κλάδου των οικονομολόγων Λ/Φ, αλλά και των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

Πρέπει η πολιτική ηγεσία ανά τομέα ευθύνης και κυρίως στα παραγωγικά Υπουργεία να πάρει άμεσα μέτρα στην παρούσα φάση, όπως:

  1. Την επιδότηση – ελάφρυνση όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν
  2. Την αναστολή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για επαρκές διάστημα και την συμβολή του Τραπεζικού Τομέα σε αυτό
  3. Την παράταση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (υποβολή και καταβολή) όλων των επιχειρήσεων μέχρι τέλος Απριλίου 2020
  4. Την μη επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων σε δηλώσεις που δεν παράγουν χρεωστικό αποτέλεσμα προς καταβολή
  5. Την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εκείνων που απαιτούν τη φυσική παρουσία συναδέλφων μας και κοινού για τη διεκπεραίωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποθέσεων

Θα είμαστε διαρκώς στο πλευρό των συναδέλφων αλλά και των επιχειρήσεων μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.