fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α.: Ένταξη των λογιστών- φοροτεχνικών στους ΚΑΔ αναστολής και επείγουσες ενέργειες

 logo με γράμματα χωρίς φόντο

Προς:

  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
  • Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση Ιωάννη
  • Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη Σπυρίδωνα-Άδωνι
  • Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:

  • Διοικητή Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), κ. Χάλαρη Χρήστο
  • Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλια Κωνσταντίνο

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2020

 

Θέμα: «Ένταξη των λογιστών- φοροτεχνικών στους ΚΑΔ αναστολής και επείγουσες ενέργειες»

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια της από 18/03/2020 ανακοίνωσής σας για τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία στα πλαίσια των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωναϊού, αλλά και για τις διευκολύνσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θεωρούμε σημαντικό να προσδιοριστούν αρχικά τα κριτήρια από τα οποία προκύπτει ποιες επιχειρήσεις πλήττονται οικονομικά, είτε άμεσα είτε έμμεσα από την υπάρχουσα κατάσταση.

Τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά και αναλογικά. Ως εκ τούτου, οφείλουμε όλοι να λάβουμε υπόψη μας ότι εκτός των επιχειρήσεων για τις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία κατόπιν κρατικής εντολής, πλήττονται έμμεσα οικονομικά και οι επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται με αυτές, με σχέση πελάτη-προμηθευτή (πλην των επιχειρήσεων που αφορούν τροφοδοσία, φαρμακεία, βενζινάδικα).

Η μεγάλη θετική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της Κυβέρνησης «Μένουμε Σπίτι» αποδεικνύει την συνειδητότητα των συμπολιτών μας, αλλά, δυστυχώς, επιφέρει και την απόλυτη οικονομική αδράνεια στις συναλλαγές.

Έτσι, θεωρούμε αναγκαίο να συμπεριληφθούν στα μέτρα και τις διευκολύνσεις άμεσα τα κάτωθι:

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ της εργασίας λογιστών-φοροτεχνικών χωρίς συνέπειες για την υγεία τους.

Όπως πολύ σωστά τοποθετήθηκε το ΟΕΕ με την ουσιαστική παρέμβαση του συλλόγου μας, το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού απαιτεί σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και σήμερα, την δια ζώσης επικοινωνία με τους πελάτες-εντολείς τους. Ως εκ τούτου, για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας τις απαιτήσεις και εργασίες που προκύπτουν επιπρόσθετα και από τα νέα μέτρα, είναι απαραίτητο:

1) Η υπαγωγή τους στους ΚΑΔ για τους οποίους αναστέλλεται η λειτουργία με κρατική εντολή, εξαιρώντας μόνον τις εργασίες που προβλέπονται για την υποβολή στοιχείων στα πλαίσια των αποφάσεων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωναϊού και για τις οποίες δεν απαιτείται η δια ζώσης επικοινωνία με τους πελάτες-εντολείς.

2)Αναστολή όλων των λοιπών δηλωτικών υποβολών, φορολογικών και ασφαλιστικών, που προκύπτουν εντός του Μαρτίου 2020, για τουλάχιστον 2 μήνες, με επανεξέταση, πέραν της αναστολής των καταβολών των πληρωτέων αυτών υποχρεώσεων για 4 μήνες, με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

 

3) Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Ιανουαρίου 2020- που λήγουν στις 20/03/2020- για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Σε αναμονή των ενεργειών σας.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Διευθυντής

Η Γεν. Γραμματέας

Κυριακόπουλος Νικόλαος

Πόλυγγερ Μιχάλης

Πολίτου Μαρίνα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.