fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α.: «Προτάσεις προς άμεση υλοποίηση»

 logo με γράμματα χωρίς φόντο

Προς:

  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
  • Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση Ιωάννη
  • Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο
  • Διοικητή Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), κ. Χάλαρη Χρήστο

Κοινοποίηση:

  • Δ/νση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου & Περιουσιολογίου
  • Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ.Κόλλια Κωνσταντίνο

ΚΑΤ’ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 29 Μαΐου 2020

 Θέμα: «Προτάσεις προς άμεση υλοποίηση»

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Ενόψει του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς και της προσπάθειας της επαναφοράς της οικονομικής κανονικότητας, παρακαλούμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα κάτωθι και αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας:

1) Καθορισμός μιας κοινά αποδεκτής αλλά και εφικτής ημερομηνίας ολοκλήρωσης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ΦΠ και ΝΠ, την οποία εμείς – αφού λάβαμε υπόψη όλα τα δεδομένα και τον όγκο που πρέπει να διεκπεραιωθεί, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργίες του ΟΠΣ taxis – τοποθετούμε την 30/09/2020.

2) Μετάθεση των ημερομηνιών καταβολής του φόρου εισοδήματος ΦΠ και ΝΠ και αύξηση του πλήθους των δόσεων, οι οποίες πρέπει να επεκταθούν και στο φορολογικό έτος 2021.

3) Παράταση της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης ακινήτων (Ε9) μέχρι και τις 30/06/2020, όπως αιτηθήκαμε και με την από 20/05/20 επιστολή μας.

4) Επιτάχυνση έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων σε εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων – ειδικά στην παρούσα συγκυρία- των σχετιζόμενων με τις φορολογικές και εργατοασφαλιστικές διαδικασίες έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η εμπρόθεσμη διεκπεραίωσή τους.

5) Μέριμνα ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, προκειμένου να είναι ευχερής η ορθή υποβολή των δηλωτικών εντύπων, καταστάσεων κλπ, κυρίως όσον αφορά τα ΟΠΣ taxis και ΕΡΓΑΝΗ.

6) Διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην άμεση λήψη ενισχύσεων μέσω του κράτους και των συστημικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, διαμέσου της απλοποίησης με την απ’ ευθείας άντληση στοιχείων από τις δημόσιες κρατικές πλατφόρμες.

7) Διασύνδεση, επαλήθευση, έλεγχος των πληροφοριακών συστημάτων και των φορέων-οργανισμών, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η ολοκλήρωση πχ. μιας φορολογικής υποβολής από την έλλειψη στοιχείων του ασφαλιστικού φορέα, όπως συμβαίνει με την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ του έτους 2019.

Τελειώνοντας, κύριοι Υπουργοί, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο κλάδος των οικονομολόγων-λογιστών-φοροτεχνικών είναι από την πρώτη ώρα της έναρξης της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την επανόρθωση της οικονομίας της χώρας. Ο χώρος είναι παρών, αξιολογώντας θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και επισημαίνοντας τις όποιες καθυστερήσεις και λάθη.

Στα πλαίσια αυτά, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμεί η υλοποίηση της δέσμευσής σας για την κατ’ ελάχιστο απόδοση και για τον μήνα Μάιο, αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800€ στον «πληττόμενο» χώρο των Λ/Φ.

Σε αναμονή των ενεργειών σας.

   

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Διευθυντής

Η Γεν. Γραμματέας

Κυριακόπουλος Νικόλαος

Πόλυγγερ Μιχάλης

Πολίτου Μαρίνα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.