ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συμμετοχή Λ.Σ.Α. σε τηλεδιάσκεψη με την ομάδα Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα υλοποιεί πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG REFORM) για τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας στους δείκτες του Doing Business, και κατ’ επέκταση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Στις 16/12/2020 η ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας οργάνωσε και πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με θέμα τη διερεύνηση των ζητημάτων που άπτονται του αντικειμένου του έργου "Reform Communication/Feedback Strategies", στα πλαίσια συγκέντρωσης στοιχείων και πληροφοριών, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην χώρα μας.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή συμμετείχε ο Πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Κυριακόπουλος Νικόλαος.

Ο Πρόεδρος του Λ.Σ.Α. αναφέρθηκε στον τρόπο επικοινωνίας των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, στο αν είναι δίκαιες, αν υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων στους φορολογικούς νόμους.

Επισήμανε πως ένας νόμος πρέπει να είναι κατανοητός, με αναλυτική και ορθή διατύπωση για την αποφυγή - κατά το δυνατόν – ανάγκης έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων. Η συνοπτικότερη, ξεκάθαρη και δίκαιη φορολογική νομοθεσία θα οδηγήσει σε καλλιέργεια αίσθησης ατομικής ευθύνης και φορολογικής συνείδησης για τους επιχειρηματίες και τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστούν και οι εφαρμογές των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στον τρόπο που τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επικοινωνούν τις πληροφορίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις των νέων νόμων στους επιχειρηματίες, στον τομέα της φορολογίας. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε ότι στη χώρα μας, παρατηρείται το φαινόμενο πως μεγάλο μέρος της πληροφόρησης των φορολογούμενων λαμβάνεται άμεσα από επιστημονικά συνδρομητικά μέσα επικοινωνίας.

Τέλος, έγινε αναφορά για τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ  των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στα πλαίσια μιας αποτελεσματικής μεταρρυθμιστικής φορολογικής πολιτικής.