fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α. 16.04.2021: «Άμεση ανακοίνωση μεταφοράς της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων και προτάσεις Λ.Σ.Α.»

logo με γράμματα χωρίς φόντο

Προς:

  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
  • Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:

  • Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλια Κωνσταντίνο

Αθήνα, 16 Απριλίου 2021

 «Άμεση ανακοίνωση μεταφοράς της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων και  προτάσεις Λ.Σ.Α.»

Αξιότιμοι κύριοι,

Θεωρώντας αναγκαία την άμεση παρέμβαση και νομοθέτησή σας ενόψει της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ΦΠ. και Ν.Π., παραθέτουμε κάτωθι τις προτάσεις μας για άμεσες ενέργειές σας:

Μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/09/2021 και άμεση σχετική ανακοίνωσή της από πλευράς σας.

Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι η ελάχιστη απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων και την αποτύπωση από πλευράς του Κλάδου μας των ορθών δεδομένων στα φορολογικά έντυπα.

Ωστόσο για την ορθή υλοποίηση της διαδικασίας είναι απαραίτητο να προβείτε σε άμεση νομοθέτηση και κλείσιμο των σχετικών εκκρεμοτήτων:

  • Αποσαφήνιση του φορολογικού χειρισμού των ποσών των κρατικών επιχορηγήσεων, των αποζημιώσεων, των ωφελημάτων και των επιστρεπτέων προκαταβολών κυρίως των ατομικών επιχειρήσεων (Φ.Π.).
  • Απαλλαγή των φορολογουμένων από το επαχθές όριο του 30% των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών εντός του 2020, λαμβανομένης υπόψη της πανδημίας.
  • Μείωση – και εάν δυνατόν κατάργηση - των τεκμηρίων διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2020, για τους πληττόμενους κλάδους καθώς και για τους «κλεισμένους» με κρατική εντολή.
  •  Μείωση – και εάν δυνατόν κατάργηση - της προκαταβολής φόρου για το φορολογικό έτος 2020, ειδικά για τους πληττόμενους και «κλεισμένους» με κρατική εντολή κλάδους.
  • Η μείωση γενικά του τέλους επιτηδεύματος και εάν δυνατόν – η πλήρης αναστολή εφαρμογής του για το έτος 2020 για τους πληττόμενους και «κλεισμένους» με κρατική εντολή κλάδους.

Κύριοι,

Αφού λάβετε τα ανωτέρω υπόψη σας – σύμφωνα και με τον υπολογισμό του επιπλέον δημοσιονομικού κόστους που αυτά ενδεχομένως δημιουργούν – και με δεδομένη την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την στενωπό της πανδημίας, είναι εντούτοις αναγκαίο να προχωρήσετε στην άμεση υλοποίησή τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση, η αδυναμία καταβολής των φόρων στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους, θα καταστεί καθοριστικός αρνητικός παράγοντας για την Οικονομία της χώρας.

Τέλος, από την πλευρά μας, θα θέλαμε να ληφθεί η μέριμνα της Πολιτείας για την προστασία μας, κατά την άσκηση των καθηκόντων μας από ενδεχόμενες υγειονομικές και άλλες αρνητικές επιπτώσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων χωρίς προβλήματα.

Στα πλαίσια αυτά, ζητάμε από την Πολιτεία για άλλη μία φορά την προτεραιοποίησή μας στην διαδικασία των εμβολιασμών.

Σε αναμονή των άμεσων ενεργειών σας.

Για τον Λ.Σ.Α.,

Ο Πρόεδρος

Πόλυγγερ Μιχάλης

Η Αντιπρόεδρος

Χατζηαγγελίδη Μαρία

Ο Γεν. Γραμματέας

Βάλβης Μάρκος

Ο Ταμίας

Κετσετζής Θεοχάρης

Το Μέλος

Μπουλούκος Χρήστος

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.