fbpx
Skip to main content

Πρόεδρος ΟΕΕ: Να μετατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής

Πρόεδρος ΟΕΕ: Να μετατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής


 Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141883
2132141870

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax: 210 5227300
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2021
Αρ. Πρωτ.: Φ/1/4061

 
Προς
-Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
-Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
-Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Κοιν.:
Ως Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα: Μετάθεση ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020

Όπως γνωρίζετε, η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, «άνοιξε» το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Μάιου 2021. Ο Φορέας μας είχε επισημάνει έγκαιρα τα προβλήματα που θα ανακύψουν εάν η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις δεν είναι σε πλήρη λειτουργία, με ενσωμάτωση όλων των ρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί και την ορθή καταχώρηση όλων των βεβαιώσεων αποδοχών – επιχορηγήσεων - αποζημιώσεων από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Το ΟΕΕ έχει ήδη καταθέσει τη θέση του, να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές και με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους.

Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, εάν ληφθεί υπόψη, ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Παρά τις αντίθετες απόψεις, ότι είναι επαρκής ο χρόνος μέχρι 27 Αυγούστου 2021 για να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο αριθμός των μέχρι τώρα δηλώσεων που έχουν υποβληθεί καταδεικνύει ότι είναι ανέφικτη η υποβολή των υπόλοιπων δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η αναγκαιότητα της παράτασης αιτιολογείται και από δύο βασικούς λόγους, οι οποίοι είναι:
- Η έναρξη «ορθής» λειτουργίας της πλατφόρμας με πλήρωση στοιχείων στην πλειοψηφία των κωδικών των εντύπων των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος κυρίως Ε1, Ε3 πραγματοποιήθηκε την 7η Ιουλίου 2021 όταν αναρτήθηκαν και προσυμπληρώθηκαν τα ποσά των αναστολών, αποζημιώσεων, βεβαιώσεων από το Δημόσιο κλπ.
- Οι καλοκαιρινές άδειες, ένα συνταγματικό δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους, ισχύει και για τους λογιστές - φοροτεχνικούς οι οποίοι έχουν αναλάβει και έφεραν σε πέρας την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, τα λογιστικά γραφεία απασχολούν εργαζόμενους, οι οποίοι βάσει της εργατικής νομοθεσίας πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν την καλοκαιρινή τους άδεια.
Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, μέσω του επίσημου Φορέα του, αναμένει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας στο δίκαιο αίτημα της μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.
Παρακαλούμε για την άμεση λήψη και ανακοίνωση της απόφασής σας, ώστε να μπορεί να γίνει και από πλευράς επαγγελματιών ο έγκαιρος προγραμματισμός.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Κόμματα:
- κ. Αλέξιο Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
- κ. Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ
- κ. Δημήτριο Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα ΚΚΕ
- κ. Κυριάκο Βελόπουλο, Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης
- κ. Ιωάννη Βαρουφάκη, Γραμματέα Μέρα25
3. Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή
4. Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθανάσιο Πετραλιά
5. Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο
6. Πρόεδρο Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ )
κ. Γεώργιο Καββαθά
7. Πρόεδρο Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δημήτριο Παπαλεξόπουλο
8. Πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννη Ρέτσο
9. Πρόεδρο Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κ. Γρηγόριο Τάσιο
10. Πρόεδρο Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
κ. Γεώργιο Καρανίκα

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.