fbpx
Skip to main content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Λ/Φ ΓΙΑ ΜΥΦ & ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΣΑ

logo με γράμματα χωρίς φόντο


Ευχαριστούμε το capital.gr για την αναδημοσίευση του Δ.Τ.:

https://www.capital.gr/epikairotita/3619969/m-polugger-lsa-anastatosi-ston-xoro-ton-logiston-forotexnikon-gia-tis-muf?fbclid=IwAR3s0OU1p28C4QKOyh0ax3kFJYo-sDb_ZcpovcVrs3otyntx8V_d6PPg9g0


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Λ/Φ ΓΙΑ ΜΥΦ & ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΣΑ

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί αναστάτωση στον χώρο των λογιστών-φοροτεχνικών και κατά συνέπεια και στην αγορά, σχετικά με την οριστική κατάργηση ή μη των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ) ενόψει της ένταξης μέρους των επιχειρήσεων στην MYDATA κατά τη διάρκεια του 2021. Μέχρι σήμερα η πλατφόρμα υποβολής ΜΥΦ παραμένει ανοιχτή και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για την κατάργησή της, παρ’ ότι η ΑΑΔΕ την επικοινωνεί.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, αναλύθηκε από την επιχειρησιακή ομάδα της Αρχής ο προτεινόμενος τρόπος υποβολής των δεδομένων των εσόδων όσων επιχειρήσεων εντάχθηκαν στην myDATA το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καθώς και όσων δεν έχουν ενταχθεί παντελώς.

Από μεριάς του ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, εκπροσωπώντας τους λογιστές-φοροτεχνικούς, μεταφέροντας τις ανησυχίες των συναδέλφων σχετικά με τη διαβίβαση και υποβολή δεδομένων στα έτη προσαρμογής 2021-2022, τόνισε πως αποτελεί καίριο ζήτημα η αναφορά στις υπό έκδοση αποφάσεις της πλήρους απαλλαγής των οντοτήτων από τυχόν πρόστιμα και κυρώσεις ασυμφωνίας δεδομένων που ενδεχόμενα οδηγούν στην επιβολή ποινών ανακρίβειας και πλήττουν το κύρος των φορολογικών βιβλίων  για τα κρίσιμα αυτά έτη προσαρμογής.

Επίσης, για μία ακόμη φορά δόθηκε έμφαση στην υποχρέωση της Πολιτείας και της ΑΑΔΕ για εντονότερη επικοινωνία των διαδικασιών και αλλαγών που επιφέρει το εγχείρημα στην καθημερινότητα των οικονομικών μονάδων της αγοράς.

Τέλος, εφόσον επιλεγεί μία συμβατή μεταβατική λύση για τη διαβίβαση των δεδομένων του έτους 2021, θα πρέπει να διασφαλίζεται μέσω αυτής η ορθή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Για τον λόγο αυτόν, προτάθηκε, σε περίπτωση πλήρους ετοιμότητας της πλατφόρμας των δηλώσεων, η έκδοση ανακοίνωσης από την ΑΑΔΕ της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής ανά κατηγορία φορολογούμενων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις), στην οποία θα αποσαφηνίζεται ποιες ημερομηνίες υποβολής θα αφορούν τις αντίστοιχες κατηγορίες.

Είμαστε σε αναμονή ενεργειών και έκδοσης αποφάσεων..

Ο Πρόεδρος,

Μιχάλης Πόλυγγερ

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.