fbpx
Skip to main content

Τρ. Αλεξιάδης: Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπ, Εργασίας: Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών εκπέμπει SOS για βαρύτατα πρόστιμα που απειλούν τις επιχειρήσεις της χώρας! Να μετατεθεί άμεσα η καταληκτική ημερομηνία για την απογραφική διαδικασία στο ΕΡ

 ΣΥΡΙΖΑ

 
 
Αθήνα, 02-12-2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών εκπέμπει SOS για βαρύτατα πρόστιμα που απειλούν τις επιχειρήσεις της χώρας! Να μετατεθεί άμεσα η καταληκτική ημερομηνία για την απογραφική διαδικασία στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Με κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, φέρνει στη Βουλή, την κατεπείγουσα επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών προς Επιμελητήρια και φορείς της χώρας ζητώντας  να μετατεθούν χρονικά οι προθεσμίες για την απογραφική διαδικασία των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στην συγκεκριμένη υποχρέωση.

Στην επιστολή του ο Σύλλογος πληροφορεί ότι η λύση που δόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ήταν απλά μια παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας από 30.11.2022 στις 20.12.2022 στις 12.00 τα μεσάνυχτα και με υποχρεωτική μάλιστα τη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων στις 20.12.2022 μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα, για να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στερεί έτσι τη λεγόμενη «προστασία της εργασίας» για τους εργαζόμενους καθιστώντας ταυτόχρονα υποχρεωτική την υπερεργασία ή την υπερωρία. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων υποχρεώσεων, στην ίδια ημερομηνία  πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο υπολογισμός δώρων Χριστουγέννων!

Με βάση την απόφαση του υπουργείου, ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει τη ρητή αναφορά πως υπόχρεοι της απογραφικής διαδικασίας είναι οι εργοδότες - επιχειρήσεις. Οι επιπτώσεις μη εφαρμογής της, αλλά και οι ευθύνες και τα πρόστιμα που απορρέουν από αυτήν, αναφέρουν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέονται με τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών. Καλεί δε την «υπεύθυνη» Πολιτεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με θάρρος να εξηγήσει στις φορολογούμενες επιχειρήσεις - εν μέσω μιας τραγικής οικονομικής συγκυρίας - ότι εκτός των υπολοίπων δυσχερειών θα πρέπει με το πρόσχημα της οργάνωσής τους και της προστασίας του προσωπικού τους να επωμισθούν και τα βαριά πρόστιμα τα οποία προβλέπονται».

Παραθέτοντας μια σειρά ενεργειών, προτάσεων και αιτημάτων του με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων της αγοράς και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει πως οι λογιστές-φοροτεχνικοί με δεδομένο  τον μεγάλο όγκο υποχρεώσεων που υπάρχει για τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αδυνατούν να τις βοηθήσουν στην ορθή διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θεωρούν αναγκαία την άμεση παρέμβαση, ώστε να επιτευχθεί ικανή χρονική μετάθεση των σχετικών προθεσμιών για την ομαλή μετάβαση στο νέο τοπίο.

Οι Τρ. Αλεξιάδης συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών και ζητά ενημέρωση από τον  Υπουργό.

Ακολουθεί η Αναφορά του Βουλευτή με την επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
Αναφορά για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών ζητά άμεση επιμήκυνση των προθεσμιών για την απογραφική διαδικασία των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

Ο βουλευτής Β’ Πειραιά Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτει ως Αναφορά την κατεπείγουσα επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών προς Επιμελητήρια και φορείς της χώρας, δια της οποίας αιτείται χρονική μετάθεση των προθεσμιών για την απογραφική διαδικασία των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στην ως άνω υποχρέωση τους.
Στην επιστολή του ο Σύλλογος πληροφορεί ότι η λύση που δόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ήταν η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας από 30.11.2022 στις 20.12.2022 στις 12.00 τα μεσάνυχτα. Με βάση την απόφαση του Υπουργείου, καθίσταται υποχρεωτική η λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων στις 20.12.2022 μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα, για να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας, στερώντας έτσι την λεγόμενη «προστασία της εργασίας» για τους εργαζόμενους καθιστώντας ταυτόχρονα υποχρεωτική την υπερεργασία ή την υπερωρία.
Ας σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων υποχρεώσεων, στην ίδια ημερομηνία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο υπολογισμός δώρων Χριστουγέννων!
Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι στην απόφαση αναφέρεται ρητά πως υπόχρεοι της απογραφικής διαδικασίας είναι οι εργοδότες - επιχειρήσεις και οι επιπτώσεις μη εφαρμογής της, όπως και οι ευθύνες και τα πρόστιμα που απορρέουν από αυτήν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέονται με τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών. Καλεί δε την «υπεύθυνη» Πολιτεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με θάρρος να εξηγήσει στις φορολογούμενες επιχειρήσεις - εν μέσω μιας τραγικής οικονομικής συγκυρίας - ότι εκτός των υπολοίπων δυσχερειών θα πρέπει με το πρόσχημα της οργάνωσής τους και της προστασίας του προσωπικού τους να επωμισθούν και τα βαριά πρόστιμα τα οποία προβλέπονται».
Παραθέτοντας μια σειρά ενεργειών, προτάσεων και αιτημάτων του με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων της αγοράς και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει πως οι λογιστές-φοροτεχνικοί με δεδομένο τον μεγάλο όγκο υποχρεώσεων που υπάρχει για τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αδυνατούν να τις βοηθήσουν στην ορθή διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θεωρούν αναγκαία την άμεση παρέμβαση, ώστε να επιτευχθεί ικανή χρονική μετάθεση των σχετικών προθεσμιών για την ομαλή μετάβαση στο νέο τοπίο.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή. Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 02-12-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής
Αλεξιάδης Τρύφων

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.