fbpx
Skip to main content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα myDATA: ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ 28/06/2022

logo με γράμματα χωρίς φόντο

Facebook: https://www.facebook.com/logistikos.syllogos.athinon
Instagram: https://www.instagram.com/logistikossullogosathenon/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα myDATA: ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

 

Ο Λ.Σ.Α. πραγματοποίησε στις 28/06/2022 την Ημερίδα «myDATA: ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ».

Στην Ημερίδα παρευρέθηκε μόνο το Επιχειρησιακό Στέλεχος της ΑΑΔΕ, Αντώνης Ντίνος, καθώς οι Ρένος Καραστάθης και Αποστόλης Μπούτος, δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ο Πρόεδρος, Μιχάλης Πόλυγγερ, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Κλάδου των Λογιστών-Φοροτεχνικών για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία, οι οποίοι κλήθηκαν, σε δύσκολες συνθήκες, να εκπαιδευτούν , να συλλέξουν  στοιχεία, να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και κυρίως, να τις πείσουν να ενταχθούν στο εγχείρημα. Το βάρος προστέθηκε στους λογιστές-φοροτεχνικούς χωρίς την ανάλογη βοήθεια από την Πολιτεία και ο Κλάδος συνέβαλε στην πρόοδο του εγχειρήματος, ακόμη και στη μηχανογράφηση και τον εκσυγχρονισμό των  επιχειρήσεων!

Ο Πρόεδρος έθεσε τα θέματα προς το επιχειρησιακό στέλεχος της ΑΑΔΕ, προκειμένου να μεταφερθούν, κατά το δυνατόν, στη Διοίκηση :

  • Χρειάζεται άμεσα ξεκάθαρη επικαιροποιημένη νομοθέτηση και κυρίως η επικαιροποίηση της Α.1138/2020, ώστε –μεταξύ άλλων - να τυποποιηθεί και η εργασία του λογιστή-φοροτεχνικού σχετικά με την εφαρμογή.
  • Χρειάζεται παρέμβαση από την Πολιτεία για τις συνέπειες των ασυμφωνιών των ετών 2021 και 2022 κατά την ελεγκτική διαδικασία, ώστε να μην βαρύνουν τους λογιστές-φοροτεχνικούς και τις επιχειρήσεις.
  • Η προθεσμία για τη διαβίβαση των εσόδων, εφόσον η διαδικασία δεν καθίσταται οδηγός για άμεση διασταύρωση εσόδων-εξόδων προκειμένου να υποβληθούν ορθά οι φορολογικές δηλώσεις επιχειρήσεων, να μετατεθεί μέχρι τέλος του 2022. Εφόσον καταργήθηκαν καθυστερημένα οι ΜΥΦ και εφόσον θα προκύψει μια σειρά από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ας απλοποιηθούν οι διαδικασίες και ας υπάρξει ειλικρινής λύση της Πολιτείας, έτσι ώστε οι διαφορές που θα προκύψουν να μην έχουν συνέπειες.
  • Σχετικά με τις αποκλίσεις, για τις οποίες υπάρχει από 23/06/2022 η επιπλέον δυνατότητα άντλησης των δεδομένων ανά χρονική περίοδο και ανά ΑΦΜ προμηθευτή, χρειάζεται ισχυρές παρεμβάσεις για τα επιπλέον κόστη από εταιρείες λογισμικού που έχουν επωμιστεί ήδη οι επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία, για τις ενημερώσεις των προγραμμάτων που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η ως άνω διαδικασία.
  • Τέλος, για τη διαδικασία των εξόδων θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά, καθώς κύριο μέλημα πρέπει να θεωρηθεί η ορθή λειτουργία της πλατφόρμας με ροή στην ορθή διαβίβαση των εσόδων.

Ο Πρόεδρος τόνισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς τη συμμετοχή των λογιστών αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορέσει να έχει επιτυχία. Συνεπώς θα ήταν καλό η ΑΑΔΕ να εκτιμήσει τον μεσολαβητικό ρόλο που έχουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, να τους δώσει τους χρόνους που χρειάζονται και να επικοινωνήσει το εγχείρημα στις επιχειρήσεις, την υποχρεωτικότητα μηχανογράφησης και διαβίβασης των εσόδων τους.»

Ο κ. Αντώνης Ντίνος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των συναδέλφων, έδωσε σαφείς διευκρινίσεις και οδηγίες για τις λειτουργίες της εφαρμογής και για τα προβλήματα που παρουσιάζονται .

Έναρξη της Ημερίδας : Ο Μιχάλης Πόλυγγερ αναφέρει τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης: https://www.youtube.com/watch?v=i9J3NNFyQgQ

Ο Μπάμπης Καούκης, Γεν. Συντονιστής Ομοσπονδίας Εφοριακών, απευθύνει χαιρετισμό στους συναδέλφους, τονίζει τη σημαντικότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο Κλάδων και επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση των Εφοριακών για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία: https://www.youtube.com/watch?v=TVJwI1622dw

Για τον ΛΣΑ,

Ο Πρόεδρος,

Μιχάλης Πόλυγγερ

 


Δείτε ακόμα: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ MYDATA ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.