fbpx
Skip to main content

Πρακτικό βοήθημα Φ.Π.Α. - ASTBOOKS

 fpa astbooks

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, επέλεξε και προτείνει το βιβλίο της ASTBOOKS,

«Πρακτικό βοήθημα Φ.Π.Α.» 

 Το βιβλίο «Πρακτικό βοήθημα Φ.Π.Α.» έχει στόχο να βοηθήσει εξειδικευμένους αναγνώστες όπως τον επαγγελματία λογιστή – φοροτεχνικό, να αναζητήσει λύσεις σε θέματα που προκύπτουν με τον Φ.Π.Α. και ενδεχομένως να τα συναντάει στην καθημερινότητα. Επιπλέον απευθύνεται και στον φοιτητή σπουδαστή που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό φόρο, να κατανοήσει βασικές έννοιες και πλευρές του.

Ο Φ.Π.Α. είναι ο ευρωπαϊκός φόρος που εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Η ίδια η εφαρμογή του αναδεικνύει καθημερινά δυσκολίες. Αναφέροντας μερικά παραδείγματα θα μπορούσαμε να πούμε χαρακτηριστικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην περίπτωση του κατά πόσο μια υπηρεσία σχετίζεται με ακίνητο, ο προσδιορισμός του τόπου φορολογίας μεταξύ των κρατών – μελών. Επίσης ειδικότερα θέματα που όπως η φορολογία των ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών. Ένα άλλο ζήτημα είναι οι απαλλαγές και η λογική που τις διέπει ώστε να διατηρείται η ουδετερότητα του νόμου.

Κατά την συγγραφή του βιβλίου πάρθηκαν υπ’ όψη και περιέχονται σε αυτό οι αλλαγές που έγιναν με τον ν. 4549/2018 (Πολυνομοσχέδιο).

Το βιβλίο χωρίζεται σε οχτώ μέρη με βάση και τα μέρη του νόμου συγκεκριμένα:

Μέρος Πρώτο: Πεδίο εφαρμογής του φόρου

Στο μέρος αυτό εξηγείται το τι είναι ο Φ.Π.Α., το πεδίο εφαρμογής του, η εδαφική του εφαρμογή. Επίσης μέσω παραδειγμάτων αναλύεται το ποιοι θεωρούνται υποκείμενοι στο Φ.Π.Α. καθώς και η έννοια της οικονομικής δραστηριότητας.

Μέρος Δεύτερο: Φορολογητέες πράξεις

Στο μέρος αυτό του βιβλίου ασχολούμαστε με την έννοια της παράδοσης αγαθών, της αυτοπαράδοσης, της ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις παραγγελιοδοχικές πωλήσεις όπου ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να δει και να κατανοήσει τόσο τις υποχρεώσεις του παραγγελέα όσο και του παραγγελιοδόχου μέσα από παραδείγματα. Επίσης γίνεται και αναφορά στην δυνατότητα υπαγωγής στον Φ.Π.Α. των επαγγελματικών μισθώσεων.

Μέρος Τρίτο: Τόπος πραγματοποίησης φορολογητέων πράξεων

Το μέρος αυτό του βιβλίου το θεωρούμε αρκετά σημαντικό. Ιδιαίτερο βάρος δώσαμε στο άρθρο 14 που αφορά τον τόπο παροχή των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα περιέχεται ανάλυση σχετικά με το πότε οι υπηρεσίες θεωρούνται σχετικές με ακίνητα με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1042/2013. Περιέχονται επίσης αρκετά θέματα σε σχέση με μια σειρά ελευθέρια επαγγέλματα (ιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς κ.λπ.) και τον τόπο παροχής των υπηρεσιών τους. Στο μέρος αυτό περιέχονται και δύο αρκετά σημαντικά θέματα, άμεσα συνδεδεμένα με τη επικαιρότητα και που έχουν απασχολήσει αρκετούς συναδέλφους με ερωτήματα που υποβάλουν, πρόκειται για την αντιμετώπιση από πλευράς Φ.Π.Α. προμήθειας ψηφιακής πλατφόρμας για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (Airbnb και Booking.com).

Επιπλέον παρατίθενται και θέματα σχετικά με τις τριγωνικές συναλλαγές που αποτελούν αρκετά σύνθετο είδος συναλλαγών και μέσω παραδειγμάτων ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει καλύτερα όπως και θέμα σχετικά με την συμπλήρωση της περιοδικής δήλωσης στην περίπτωση τριγωνικών συναλλαγών.

Μέρος Τέταρτο: Γένεση της φορολογικής υποχρέωσης

Στο μέρος αυτό περιέχονται θέματα σχετικά με τον χρόνο επιβολής του φόρου.

Μέρος Πέμπτο: Φορολογητέα αξία και υπολογισμός του φόρου

Στο μέρος αυτό περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με την βάση επιβολής του φόρου καθώς και τους συντελεστές του φόρου. Δίνονται αρκετά παραδείγματα υπηρεσιών και σε ποιον συντελεστή εμπίπτουν όπως για παράδειγμα ο συντελεστής στις υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής από ξενοδοχεία.

Μέρος Έκτο: Απαλλαγές από το φόρο

Και σε αυτό το μέρος δίνεται αρκετό βάρος. Πρόκειται για το άρθρο 22 του νόμου που αφορά τις απαλλαγές στο εσωτερικό της χώρας. Παρατίθενται παραδείγματα με απαλλαγές στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, στις ιατρικές υπηρεσίες, στις καλλιτεχνικές υπηρεσίες. Στο θέμα αυτό ο αναγνώστης μπορεί να βρει και συγκεκριμένα παραδείγματα συγκεκριμένων ειδικοτήτων (λογοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές κ.λπ.) όπως και περιπτώσεις ειδικών απαλλαγών όπως κατά την εξαγωγή.

Μέρος Έβδομο: Έκπτωση - επιστροφή του φόρου

Σημαντικά θέματα του μέρους αυτού αποτελούν όσα έχουν να κάνουν με τον επιμερισμό του εκπιπτόμενου φόρου και τον προσδιορισμό του ποσοστού Pro-rata καθώς και με τον διακανονισμό του φόρου. Περιέχεται πλήθος παραδειγμάτων που βοηθάνε τον αναγνώστη καθώς και οι κωδικού που χρησιμοποιούνται στην περιοδική δήλωση στις περιπτώσεις του προσδιορισμού του κλάσματος της Pro-rata και της διενέργειας διακανονισμού.

Μέρος Όγδοο: Απαλλαγές από το φόρο

Στο μέρος αυτό περιέχονται τα ειδικά καθεστώτα του φόρου. Συγκεκριμένα:

  • • Ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1150/2017 που αφορά πράξεις σχετικές με ηλεκτρονικά αγαθά (tablet, κινητά τηλέφωνα, laptop, κ.λπ.)
  • • Ειδικό καθεστώς αγροτών.
  • • Ειδικό καθεστώς πρακτορείων ταξιδιών.
  • • Ειδικά καθεστώτα τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

 

Σελίδες: 800

H τιμή του βιβλίου ανέρχεται στα 60,00€.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α

Για τα μέλη του Λ.Σ.Α. ισχύει η έκπτωση.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

«Πρακτικό βοήθημα Φ.Π.Α.» Εκδόσεις ASTBOOKS

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ..................................................................................................………..

Α.Φ.Μ.:.......................................................ΔΟΥ:...................................................................

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ...................................………………..…………………....................................................

ΠΕΡΙΟΧΗ:...................................................................................................ΤΚ : ………...……....…

ΤΗΛΕΦΩΝΟ / ΚΙΝΗΤΟ : ........................................................................ΦΑΞ:............................

e-mail: ...................................................................................................................................

ΤΜΧ................................                                                            ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ..................................

Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και αποστέλλετε το δελτίο παραγγελίας

στο φαξ 210 5132661 ή στο E-MAIL : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.