EKT: Αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου
Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά τουλάχιστον 0,25% (από 1,25% που είναι σήμερα) αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι περισσότεροι αναλυτές, σε έρευνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, εκτιμούν ότι η μείωση θα είναι 0,25%.
Επιπλέον, εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ ίσως μειώσει άλλη μία φορά το παρεμβατικό της επιτόκιο, κατά 0,25% επίσης.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει μία ημέρα πριν την κρισιμότερη των τελευταίων ετών ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο γαλλογερμανικός άξονας θα παρουσιάσει τα σχέδια του για αλλαγή των Συνθηκών, στην κατεύθυνση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των αυτόματων κυρώσεων για κάθε χώρα όπου το έλλειμμα της ξεπερνά το 3%.
Αυτά τα θέματα κυριάρχησαν στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την Δευτέρα, όπου οι δύο ηγέτες δημοσιοποίησαν τους βασικούς άξονες των προτάσεων τους για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη. Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Την ίδια ώρα, η Standard & Poor's προειδοποιεί με υποβάθμιση 15 από τις 17 χώρες του ευρώ. Η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, όπως υποστήριξαν στελέχη του οίκου αξιολόγησης, ενώ ο οίκος ετοιμάζεται να θέσει άμεσα σε αρνητική προοπτική τις υπόλοιπες πέντε χώρες της Ευρωζώνης, που, έως σήμερα, βαθμολογούνται με «ΑΑΑ», δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κατά της κρίσης, όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν με την δημοσιονομική ένωση.
Στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί αποφασίστηκε να μην γίνονται δηλώσεις για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, συμφωνία η οποία σημαίνει ότι η ΕΚΤ μάλλον θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων, χωρίς όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, να γίνει αυτό που ζητούν πολλοί, ο πιστωτής έσχατης ανάγκης που θα τυπώσει χρήμα για να αγοράζει κρατικούς τίτλους.
Στο επίκεντρο είναι πλέον τα σενάρια συνεργασίας των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης με την Fed και το ΔΝΤ, για τη δημιουργία ενός «υπερ-ταμείου» που θα αγοράζει ομόλογα χωρών με προβλήματα δανεισμού. Με την παροχή κεφαλαίων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες παρακάμπεται και το πρόβλημα της απαγόρευσης του απευθείας δανεισμού κρατών από την ΕΚΤ.
Πηγή : Express