Το σχέδιο Στουρνάρα για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση έχει καταρτίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ως γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Μάλιστα μέσα στον Μάιο κατέθεσε μία πλατφόρμα παρεμβάσεων προκειμένου αφενός να «αναπνεύσει» η ελληνική οικονομία βγαίνοντας από τη βαθιά ύφεση και αφετέρου να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μεταξύ των προτάσεών του περιλαμβάνεται η χρονική μετάθεση του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η άμεση διάθεση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για έναν μικρό αριθμό μεγάλων έργων υποδομής πανελλαδικής εμβέλειας, η εκταμίευση 6,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ για την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, η άμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σταθερό για 10 χρόνια.
Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει πως στην παρούσα φάση απαιτείται η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου με τη μορφή ενός δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης και προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, με άξονες την παραγωγική ανασυγκρότηση, την εξωστρέφεια, τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Εχει διατυπώσει δεν την άποψη πως, μέχρι να εκπονηθεί και εγκριθεί το νέο αυτό πρόγραμμα, η τρέχουσα συμφωνία με τους εταίρους μας πρέπει να τηρηθεί για λόγους αξιοπιστίας της Ελλάδας την αμέσως επόμενη κρίσιμη περίοδο, με ορισμένες βασικές προσαρμογές.
Πιο αναλυτικά έχει προτείνει το ακόλουθο σχέδιο παρεμβάσεων:
1 Χρονική μετάθεση και προσαρμογή του στόχου της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για να αποφευχθεί βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται επίσης η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε τρία χρόνια για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα, και το συγκεκριμένο ποσό να εξαιρεθεί από την αναγκαία προσαρμογή του πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος.
2 Να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικοί και χρονικοί στόχοι και μέτρα για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.
3 Αμεση διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για έναν μικρό αριθμό, μεγάλων έργων υποδομής πανελλαδικής εμβέλειας, με μηδενική ελληνική συγχρηματοδότηση.
4 Εκταμίευση 6,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ για την άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
5 Σύσταση κέντρου διακυβέρνησης για τον κεντρικό συντονισμό του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης: Θα δίνει άμεση αναφορά στον πρωθυπουργό και θα έχει αρμοδιότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τη στόχευση των δράσεων, τη διαμόρφωση προϋπολογισμού ανά υπουργείο, τη συσχέτιση δαπανών, στόχων και αποτελεσμάτων. Στο κέντρο πρέπει να συμμετέχει κεντρική ομάδα 15-20 στελεχών managers, που θα έχουν τη γενική εποπτεία.
6 Υποχρεωτικό e-Gover-nment. Δηλαδή υποχρεωτική υποβολή αιτήσεων και έκδοση μέσω διαδικτύου δημόσιων εγγράφων. Να υπάρχει η απαίτηση για όλες τις επιχειρήσεις που υλοποιούν δημόσιες συμβάσεις ώστε να εκτελούν όλες τις προμήθειές τους ηλεκτρονικά.
7 Αμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σε περίπτωση που μετά το 2014 δεν έχει ολοκληρωθεί το μέχρι τότε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προτείνεται η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε οργανισμούς όπως η ΕΤΕπ ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με άμεση εξόφληση μέρους του δημόσιου χρέους με το τίμημα.
8 Σταθεροποίηση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Να καθιερωθεί φορολογικό πλαίσιο για επιχειρήσεις και επενδύσεις για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών. Οι αλλαγές του θα απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία της Βουλής.
Πηγή: Ημερησία