Εντονες πιέσεις για τις αποζημιώσεις
Τις τελικές ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις των «παλαιών» εργαζομένων συζητούν υπουργείο και τρόικα, προκειμένου να κλείσει το εργασιακό «μέτωπο».
Οι δανειστές πιέζουν στο να μειωθούν τόσο τα έτη αποζημίωσης μετά τα 16 χρόνια (να δίνονται το πολύ 6 ακόμα μισθοί) όσο και το «πλαφόν» που έχει θέσει το υπουργείο.
Την ίδια στιγμή οι τριετίες στον μισθό, όπως φαίνεται, διατηρούνται «παγωμένες», ενώ ανοιχτό παραμένει το πώς θα γίνεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία στελεχών υπουργείου και τρόικας συνεχίστηκε και χθες για να βρεθεί λύση.
Συμβιβαστική λύση
Στο επίκεντρο βρίσκεται το ύψος της αποζημίωσης που θα παίρνουν όσοι έχουν πάνω από 16 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται συμβιβαστική λύση τόσο στα έτη αποζημίωσης όσο και στο πλαφόν που θα μπει. Σύμφωνα με το Εθνος:
* Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει πως για τα πρώτα 16 έτη θα δίνονται 12 μισθοί. Για τα υπόλοιπα χρόνια να καταβάλλεται ένα επιπλέον ποσό, που δεν θα ξεπερνά τις 24.000 ευρώ (12 έτη επί 2.000 ευρώ τον χρόνο). Η αποζημίωση θα βγαίνει από το άθροισμα των δύο ποσών (σημειώνεται πως η αρχική πρόταση προέβλεπε το ποσό αυτό να είναι 3.000 ευρώ, αλλά το σενάριο αυτό εγκαταλείφθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών).
* Η πρόταση της τρόικας προβλέπει πως για τα πρώτα 16 έτη θα δίνονται 12 μισθοί. Για τα υπόλοιπα χρόνια πρότεινε να καταβάλλεται ένα επιπλέον ποσό που θα φτάνει έως και τα 3.516 ευρώ (έξι κατώτατοι μισθοί).
* Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, επί τάπητος είχε τεθεί η μείωση του πλαφόν στα 1.500 ευρώ (με το επιχείρημα πως είναι κοντά στον μέσο μισθό). Παράλληλα η τρόικα έχει ζητήσει και τον περιορισμό των «επιπλέον» μισθών στους 6. Σε μια τέτοια περίπτωση οι παλαιοί εργαζόμενοι θα παίρνουν 12 μισθούς και ένα επιπλέον ποσό έως 9.000 ευρώ.
Για όσους έχουν λιγότερα από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη θα παραμείνει ως έχει η αποζημίωση και θα μπορεί να φτάσει τους 12 μισθούς. Στις προωθούμενες ρυθμίσεις είναι και η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης (από τους έξι στους τρεις). Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης
Οσον αφορά στις τριετίες στον μισθό, θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.
Η τρόικα -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν εμμένει στο αρχικό της αίτημα για κατάργησή τους.
Τέλος λύση αναζητείται στο πώς θα γίνεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το υπουργείο προτείνει κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις για τη ρύθμιση του ωραρίου και η τρόικα ζητά ατομικές συμφωνίες.
Πηγή: Ημερησία