Πλεόνασμα 775 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τον Σεπτέμβριο
Πλεόνασμα 775 εκατ. ευρώ παρουσίασε το Σεπτέμβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έναντι ελλείμματος 1,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 700 εκατ. ευρώ λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 512 εκατ. ευρώ και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και πλοίων κατά 68 και 120 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε λόγω της σημαντικής μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 726 εκατ. ευρώ ή 30,3%, παρά το ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 213 εκατ. ευρώ ή 15,9%.
Το ισοζύγιο εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 144 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 939 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011 λόγω βελτίωσης του ισοζυγίου που αφορά τόκους, μερίσματα και κέρδη, το οποίο εμφάνισε καθαρές εισπράξεις 160 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο εφέτος, έναντι καθαρών πληρωμών 909 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011. Η εξέλιξη αυτή με την σειρά της, οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών τόκων επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI.
Μεγάλη μείωση
Το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 11,3 δισ. ευρώ ή 76,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε σε 3,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 5,3 δισ. ευρώ, τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 4,4 δισ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 933 εκατ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 590 εκατ. ευρώ). Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού.
Το εννεάμηνο οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή 20 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 2,0 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011). Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 185 εκατ. ευρώ (αποεπένδυση).
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 76,0 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 16,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011). Αναλυτικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων αφενός λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων (περιλαμβανομένων ομολόγων του EFSF) κατά 38,8 δισ. ευρώ και αφετέρου λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 36,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 719 εκατ. ευρώ και σε μετοχές εξωτερικού κατά 102 εκατ. ευρώ. Εκροή καταγράφηκε επίσης λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εσωτερικού κατά 149 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Ημερησία