Skip to main content

Πλήγμα για τις συνεπείς επιχειρήσεις ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Η αδυναμία και η ανεπάρκεια του κράτους να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή οδηγεί σε συνεχείς ρυθμίσεις.

Οι ασυνεπείς βρίσκονται έτσι σε πλεονεκτικότερη θέση απολαμβάνοντας σημαντικά οφέλη σε βάρος των επιχειρηματιών, οι οποίοι φροντίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους εξοικονομώντας χρήματα για να πληρώνουν εγκαίρως στο κράτος ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, έκτακτες εισφορές και «χαράτσια».

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις προκαλούν εθισμό στην ασυνέπεια. Επιχειρηματίες γνωρίζοντας ότι δεν θα τιμωρηθούν αφήνουν απλήρωτους φόρους και εισφορές περιμένοντας την επόμενη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για να ενταχθούν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με ευκολίες πληρωμής και εκπτώσεις ή ακόμη και διαγραφή προσαυξήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ έθεσε χθες «βέτο» στην κυβέρνηση για τις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις χρεών για τους... ασυνεπείς, όσους δηλαδή, δεν πληρώνουν τις εισφορές και τους φόρους ζητώντας να μπει ένα «μέτρο» στις συνεχείς «τακτοποιήσεις» και το κράτος να αρχίσει να επιβραβεύει με εκπτώσεις - μειώσεις εισφορών τις συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις.

Την αφορμή για την παρέμβαση του ΣΕΒ έδωσαν τα σχέδια των νέων ρυθμίσεων των ασφαλιστικών οφειλών που, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «η τακτική των επαναλαμβανόμενων ρυθμίσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία όπως και προς τις φορολογικές αρχές βάζουν τις συνεπείς επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ασυνεπών, διαιωνίζουν την ατιμωρησία και δίνουν το μήνυμα ότι η πολιτεία είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να ελέγξει τους οφειλέτες της». Ο ΣΕΒ, αν και αναγνωρίζει ότι οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, μπορεί να δικαιολογούν μια νέα ρύθμιση, υπογραμμίζει ότι αυτή θα πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλιστικών ταμείων και να μη δημιουργεί νέες στρεβλώσεις στην αγορά.

Ωστόσο θεωρεί ότι όπως οι ασυνεπείς επιχειρήσεις διευκολύνονται, έτσι και οι συνεπείς επιχειρήσεις θα πρέπει να «επιβραβευτούν». Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αντί σταδιακά σε βάθος πενταετίας.

Ειδικότερα η μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες να ξεκινήσει από το 2014 με τον εξής τρόπο: 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών να πιστωθούν φέτος ως προκαταβολή έναντι των εισφορών τους για το επόμενο έτος.

Στα χέρια της τρόικας η ρύθμιση
Η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο έχει αποσταλεί ήδη στην τρόικα και αφορά την τακτοποίηση των συσσωρευμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ για όσους καταβάλλουν από 1ης Ιανουαρίου 2013 κανονικά τις τρέχουσες εισφορές προβλέποντας την κεφαλαιοποίηση των χρεών μέχρι τις 31/12/2012, «πάγωμα» της αποπληρωμής τους για 6 μήνες και εξόφληση σε δόσεις στη συνέχεια (από τον Ιούλιο). Με τη ρύθμιση την οποία έχουν ήδη ζητήσει η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών τόσο στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών (στον ΟΑΕΕ το 55% δεν πληρώνει και περίπου 400.000 οφείλουν περί τα 4 δισ. ευρώ) όσο και στο ΙΚΑ (οι οφειλές φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ).

Για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΣΕΒ προτείνει:

Οι υπαγόμενοι στη ρύθμιση να συνεχίσουν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Άσχετα προς τη χρονική μετατόπιση της υποχρέωσης, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία να μην υπόκεινται σε νέες μειώσεις.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στο «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που αγγίζουν τα 56,6 δισ. ευρώ, η τρόικα έβαλε φρένο σε νέες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου και σε κάθε είδους φορολογική αμνηστία. Το σχέδιο για νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση που εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Έτσι, οι οφειλέτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ρύθμιση που ισχύει και να πληρώσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Η υπαγωγή σε ρύθμιση απαλλάσσει προσωρινά, υπό προϋποθέσεις, τους οφειλέτες από τον «βραχνά» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή από τις κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα και καταθέσεις. Επίσης σε περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ, ο φορολογούμενος ο οποίος υπάγεται σε ρύθμιση γλιτώνει την ποινική δίωξη.

  •     Τελεσίγραφο της εφορίας σε 1 εκατ. οφειλέτες

    Επιστολές - τελεσίγραφο σε 1.000.000 φορολογουμένους με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 3.000 ευρώ θα αρχίσει να ταχυδρομεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με τα ειδοποιητήρια οι οφειλέτες του Δημοσίου θα καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων και καταθέσεων.

  •     ΙΚΑ: Δάνειο 7 ημερών

    Με δανεικά (ελλείψει εσόδων από εισφορές) 230 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ και το ΤΑΠ - ΔΕΗ θα συμπληρώσει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ τα κονδύλια που χρειάζονται για να πληρωθούν οι συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου. Το «εσωτερικό δάνειο είναι για 7 ημέρες (από 28 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου).

Πηγή: Ημερησία

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών