Οι τράπεζες πιέζουν για αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίησή τους
ΝΕΟ
Πίεση προς το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα και τους βασικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλήρους κρατικοποίησης του συστήματος, ασκούν οι τραπεζίτες.
Τα προβλήματα που εντοπίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών, τα οποία θεωρούν ότι θα αποθαρρύνουν το επενδυτικό κοινό να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου, σχετίζονται με το χρόνο υλοποίησής τους, αλλά και με το πλαίσιο επανελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων, που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο απομείωσης της περιουσίας των μετόχων τους τα επόμενα χρόνια.
Στο θέμα αναφέρθηκε κατά την διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, και η απερχόμενη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επισημαίνοντας την ανάγκη παροχής πιο γενναίων κινήτρων για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις αναγκαίες εκδόσεις νέων μετοχών.
Ο πρώην πλέον πρόεδρος του Ταμείου, μετά το διορισμό της νέας διοίκησής του από το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη το βράδυ, Παναγιώτης Θωμόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το βασικότερο αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων αποτελούν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια που εμφανίζουν μετά το PSI ορισμένες από τις βιώσιμες τράπεζες.
Όπως είπε, τους προηγούμενους μήνες η διοίκηση του ΤΧΣ έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα προς την κατεύθυνση εξάλειψης ή ελαχιστοποίησης της αρνητικής καθαρής θέσης των τραπεζικών ομίλων, ωστόσο καμία από αυτές δεν έγινε αποδεκτή.
Από την πλευρά του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χαράλαμπος Κύρκος αναφέρθηκε στο χρόνο υλοποίησης των αυξήσεων.
Όπως είπε, εάν πραγματοποιηθούν ταυτοχρόνως, οι πιθανότητες επιτυχίας περιορίζονται, καθώς το μεγάλο μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών θα «πνίξει» την αγορά.
Αλλαγή των όρων
Στην αναγκαιότητα αλλαγής των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών αναφέρθηκε προ ημερών και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, ο οποίος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη οι τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει βελτιωμένα κίνητρα για την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να προσελκύσει τη συμμετοχή των ιδιωτών και να αποφύγει την κρατικοποίησή τους.
Οι αλλαγές που πρότεινε ο κ. Καραμούζης σχετίζονται με τα εξής:
Α) Επιτόκιο μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos)
Το ετήσιο κουπόνι του 7% που θα πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες στο ΤΧΣ είναι ακριβό.
Με δεδομένο ότι σε περίπτωση μη εξόφλησής του τα ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές, ο κίνδυνο της απομείωσης της συμμετοχής των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου είναι υψηλός.
Β) Κάλυψη από το ΤΧΣ της αρνητικής καθαρής θέσης
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, «το να ζητηθεί από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου με τους ίδιους όρους όπως το ΤΧΣ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο, καθώς ένα μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για να καλυφθεί η αρνητική θέση των τραπεζών».
Για να επιλυθεί αυτό προτείνει οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν με διαφορετική τιμή ή σε μεταγενέστερο στάδιο μετά την κάλυψη της αρνητικής θέσης από το Ταμείο.
Εκστρατεία Προβόπουλου
Σε μία προσπάθεια να πειστούν οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στις εγχώριες τράπεζες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος βρέθηκε στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες.
Για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί η συμμετοχή ιδιωτών σε ποσοστό 10%, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες που πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων μέχρι το τέλος Απριλίου θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.
Η επίσκεψη του κ. Προβόπουλου στη βρετανική πρωτεύουσα συνοδεύτηκε από πλήθος θετικών δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο για την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
Εξάλλου, η συνέντευξη που έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ στην τηλεόραση των Financial Times καλύφθηκε από πολλά γαλλικά, ελβετικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Χαρακτηριστικό είναι άρθρο της ίδια εφημερίδας, με το οποίο αναγνωρίζεται η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς ακόμη και στις στιγμές με την μεγαλύτερη ένταση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διαφυλάχθηκε και κανείς καταθέτης δεν υπέστη ζημία.
Τέλος, σε ξεχωριστό άρθρο της, η ιδιαίτερα έγκυρη και προσεκτική γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, με περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια αναγνώστες ημερησίως, αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέροντας την επίσκεψη του κ. Προβόπουλου στο Λονδίνο με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη επιστροφή καταθέσεων που συντελείται το τελευταίο εξάμηνο, η οποία ισοδυναμεί με το 1/6 των απωλειών που σημείωσαν οι καταθέσεις από την αρχή της κρίσης.
Πηγή: Το Βήμα