Skip to main content

Ο Ντράγκι μετέφρασε ως εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη την εκτίναξη του ευρώ

Ένδειξη εμπιστοσύνης προς την ευρωζώνη θεωρεί ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, την πρόσφατη ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος, ρίχνοντας έτσι τους τόνους μετά την διαπιστωμένη διάσταση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αισιοδοξεί ότι η σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα εκδηλωθεί από το β΄ εξάμηνο του έτους. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Το ευρώ, που κυμαινόταν πάνω από τα 1,35 δολάρια, μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι υποχωρούσε έως τα 1,3427 δολάρια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διέψευσε τις εκτιμήσεις των αγορών, διατηρώντας αμετάβλητο το κόστος δανεισμού. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι έκανε μια σειρά από ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας. Ειδικά για την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ δήλωσε «Σίγουρα θέλουμε να δούμε εάν η ανατίμηση, σε περίπτωση που διατηρηθεί, θα αλλάξει την εκτίμηση ρίσκου που έχουμε αναφορικά με τη σταθερότητα των τιμών». Γενικότερα εμφανίσθηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας ότι το ενισχυμένο ενιαίο νόμισμα απεικονίζει την αναβαθμισμένη εμπιστοσύνη προς την οικονομία της ευρωζώνης. Σχετικά με πιθανούς πληθωριστικούς κινδύνους, ο Μάριο Ντράγκι τους χαρακτήρισε γενικά ως «ισορροπημένους μεσοπρόθεσμα», προσθέτοντας όμως ότι παραμένουν κίνδυνοι, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων έμμεσων φόρων.

Στο μέτωπο της οικονομίας εξέφρασε αισιοδοξία για την ανάπτυξη το β΄ εξάμηνο του 2013, χωρίς όμως να αποκρύψει ότι σήμερα οι αρνητικές τάσεις είναι περισσότερες από τις θετικές. «Η οικονομική αδυναμία στην ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσει στις αρχές του 2013» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε: «Αργότερα το 2013, η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει σταδιακά, στηριζόμενη στη χαλαρή νομισματική μας πολιτική, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές... καθώς και στην τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης».

Για την πρόωρη αποπληρωμή από μέρους των τραπεζών, των δανείων που έλαβαν μέσω των επιχειρήσεων ρευστότητας LTRO της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό υποδεικνύει τη βελτίωση της ψυχολογίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να διασφαλίζει την επαρκή ρευστότητα στην αγορά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο παρέμβασης η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής. Στο επίπεδο αυτό κυμαίνονται τα επιτόκια από το Μάρτιο του 2009. Επίσης, η BoE διατήρησε στα 375 δισ. στερλίνες το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Πηγή: Express

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών