«Κόπωση» στις τραπεζικές καταθέσεις λόγω αυξημένων φορο-υποχρεώσεων
Υπό πίεση παραμένουν οι συνθήκες ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθώς έπειτα από την επιστροφή καταθέσεων ύψους 15 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, τον Ιανουάριο καταγράφονται ενδείξεις κόπωσης.
Ενώ δηλαδή το Δεκέμβριο οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 161,45 δισ. ευρώ και με εντυπωσιακή άνοδο, σε μηνιαία βάση, κατά 5,5 δισ. ευρώ, ο Ιανουάριος έκλεισε, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, με μικρή άνοδο και εισροές μόλις 100 με 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εισροές του Δεκεμβρίου οφείλονταν αφενός σε συγκυριακούς λόγους, όπως τα δώρα και οι εισροές που πραγματοποιούνται παραδοσιακά στο τέλος του έτους και αφετέρου στην επαναφορά κεφαλαίων είτε από τα «σεντούκια» είτε από την Κύπρο, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που διατηρείται στην τοπική οικονομία. Ο Ιανουάριος αντίστοιχα έκλεισε με μικρή άνοδο κατά 100 με 200 εκατ. ευρώ λόγω της χρησιμοποίησης αποταμιευτικών κεφαλαίων για την κάλυψη υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, κυρίως φορολογικών οφειλών.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεις βάζουν «φρένο» στη βελτίωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών. Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά «κακός» μήνας για το σύστημα με ισχνές επιδόσεις στο κομμάτι των καταθέσεων και είναι ενδεικτικό της βελτίωσης των συνθηκών ότι υπήρξαν εισροές κεφαλαίων, αν και όχι του επιπέδου του Δεκεμβρίου. Το δεδομένο των υψηλών φορολογικών υποχρεώσεων είναι ένα εμπόδιο που παραμένει, «καίγοντας» αποταμιεύσεις και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, ανάλογο με το βάθος της ύφεσης και την άνοδο της ανεργίας.
Αυτή η ροή καταθέσεων προς την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, είτε φορολογικών είτε καταναλωτικών, αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να συνεχιστεί όσο βαθαίνει η ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα και κινείται ανοδικά η ανεργία, με αποτέλεσμα η σταθεροποίηση των κινήσεων επιστροφής κεφαλαίων που έχουν αποθησαυριστεί να «εξουδετερώνεται» σε μεγάλο βαθμό.
Την ίδια στιγμή, για επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι πρόωρο να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες, εκτιμούν στελέχη της αγοράς private banking, καθώς, όπως τονίζουν, απαιτείται ένας συνδυασμός στοιχείων για να πειστούν να επιστρέψουν μεγάλα ποσά, όπως η πλήρης σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η απαλοιφή του φορολογικού «ρίσκου» που κρίνουν ότι υφίσταται.
Χαμηλός παραμένει ακόμη και ο πήχης των προσδοκιών που καλλιεργούνται από την επικείμενη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές καθώς την ώρα που καταγράφονται ενδείξεις βελτίωσης της ρευστότητας από το «μέτωπο» των αγορών, η διαδικασία δεν αναμένεται γοργή όσο αφορά την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της οικονομίας. Η περιορισμένη –και ακριβή– ρευστότητα διατηρεί υψηλά επιτόκια στις χορηγήσεις ώστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τραπεζίτης, με κεφάλαιο κίνησης που τιμολογείται στο 9% με 10% δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη.
Τέλος, και παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από ορισμένες πλευρές, η επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς χρηματοδότησης (ο Δεκέμβριος έκλεισε με -4%) θα χρειαστεί χρόνο και οι τράπεζες θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους κλάδους, με έμφαση στην εξωστρέφεια και σε επιχειρήσεις με ικανοποιητικά θεμελιώδη και όρους βιωσιμότητας.
Πηγή: Express