Τι αλλάζει στους ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων
Νέα δεδομένα στους ελέγχους των μεγάλων εταιρειών δημιουργεί η κατάργηση της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και η αντικατάστασή της από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ), με έδρα την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι με παλαιότερη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι υποθέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν μεταφερθεί από τις κατά τόπους ΔΟΥ στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, δημιουργώντας προβλήματα στους εκπροσώπους των περιφερειακών επιχειρήσεων που για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους έπρεπε να μεταβαίνουν συνεχώς στην Αθήνα.
Με τις νέες δομές που θέτει σε λειτουργία το ΥΠΟΙΚ, ο έλεγχος παραμένει στην Αθήνα, δηλαδή στα Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, οι αρμοδιότητες του οποίου εκτείνονται σε όλη την επικράτεια, αλλά διαδικαστικού χαρακτήρα εκκρεμότητας(όπως πχ η προσκόμιση ενός εγγράφου), θα μπορούν να διεκπεραιώνονται στις κατά τόπους ΔΟΥ.
Το θετικό του νέου πλαισίου είναι ότι οι επιχειρήσεις της περιφέρειας θα γλυτώνουν την ταλαιπωρία που υφίσταντο το τελευταίο διάστημα για γραφειοκρατικούς λόγους. Από την άλλη όμως, αναδεικνύεται, για ακόμα μία φορά, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από την Πολιτεία, που με τις συνεχείς αλλαγές στις διαδικασίες ελέγχου επιτείνει την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει διαχρονικά το φορο-ελεγκτικό καθεστώς στη χώρα μας. Συνεπώς, ας ελπίσουμε οι αλλαγές αυτές να είναι οι τελευταίες...
Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων θα προχωρά στη βεβαίωση και αναγκαστική είσπραξη εσόδων που αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις όλης της επικράτειας, ενώ θα έχει αρμοδιότητα τακτικού (οριστικού) φορολογικού ελέγχου σε:
1) Φορολογουμένους, γενικά, με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25.000.000 ευρώ.
2) Συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους ή σε μητρικές επιχειρήσεις των συνδεδεμένων επιχειρήσεων που υποχρεούνται να καταρτίζουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ανεξάρτητα από τη διαχειριστική περίοδο που αφορούν και το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.
3) Επιχειρήσεις που προήλθαν από οποιονδήποτε μετασχηματισμό, καθώς και των επιχειρήσεων πριν το μετασχηματισμό.
Παράλληλα με το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, συγκροτείται το «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)», που θα έχει έδρα επίσης στην Αθήνα και η αρμοδιότητά του θα εκτείνεται επίσης σε όλη την επικράτεια.
Όπως αναφέρεται στις διατάξεις του σχετικού νόμου(4141/2013, άρθρο 34), ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων φορολογουμένων μεγάλου πλούτου του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών θα ολοκληρωθεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέας εντολής, από τον ίδιο ή τους ίδιους ελεγκτές στους οποίους ο έλεγχος έχει ανατεθεί και οι οποίοι μετακινούνται γι' αυτόν τον λόγο στο ΚΕΦΟΜΕΠ.
Γενικότερη στόχευση του ΥΠΟΙΚ είναι η δημιουργία των δύο νέων ελεγκτικών κέντρων να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στους ελέγχους με μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον.
Πηγή: Φορολογικά Νέα