Skip to main content

Επιβολή εισφοράς επί του τζίρου ζητεί η τρόικα για να καλυφθεί το έλλειμμα 600 εκατ. του ΟΑΕΕ

ΤΗΝ άμεση ενεργοποίηση της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων (1-2 τοις χιλίοις) ζήτησε χθες η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ που εμφανίζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 του ν. 3986/11, βάσει του οποίου είχαν προβλεφθεί έσοδα για τον ΟΑΕΕ 150 εκατ. ευρώ φέτος και 450 εκατ. ευρώ το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη του ν. 3986/11 ανέφερε: «Από 1.1.2013 θεσπίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης. Το ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από ειδική οικονομική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών και γνώμη του ΣΚΑ».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα οικονομικά δεδομένα του ΟΑΕΕ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, καθώς για την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου η διοίκηση του Οργανισμού πέραν της κανονικής χρηματοδότησης των 115 εκατ. ευρώ ζητά επιπλέον 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης φαίνεται να αντιπρότεινε την εξασφάλιση των 600 εκατ. ευρώ μέσω της νέας ρύθμισης οφειλών, αλλά και της λειτουργίας του ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από την 1η Ιουλίου, ενώ για το ζήτημα επιβολής  εισφοράς στον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ο κ. Βρούτσης φέρεται να παρέπεμψε την τρόικα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων είναι μειωμένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι το πρώτο τετράμηνο, ενώ το οικονομικό επιτελείο είχε προβλέψει 7% και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ.      
Όσον αφορά το «μέτωπο» των εργασιακών, επί τάπητος τέθηκε ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από 1-1-2017. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διαβούλευση θα ξεκινά τον Ιανουάριο κάθε χρόνο και θα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κ. Βρούτση ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016.
Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται από πολυάριθμα δημοσιονομικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη τόσο στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων όσο και από το τελικό πόρισμα που θα συντάσσει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σε συνεργασία με μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανάλογα πάντα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.  
 
Συντονιστικό ρόλο στη διαβούλευση θα έχει τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και ένα στέλεχος από το υπουργείο Εργασίας και από το υπουργείο Οικονομικών αντίστοιχα. Στη διαβούλευση πέρα από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων θα μπορούν να συμμετάσχουν και κλαδικά ή ομοιοεπαγγελματικά σωματεία.
Το τελικό πόρισμα θα αποστέλλεται για γνωμοδότηση στην ΟΚΕ και στον πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα προχωρά σε νομοθέτηση των αλλαγών για τον κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα είχε ζητήσει να ενταχθεί ρήτρα για διατήρηση του κατώτατου μισθού στο ίδιο ύψος έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν θα υλοποιηθεί.

Παράλληλα, για την επόμενη συνάντηση φαίνεται ότι μεταφέρονται ζητήματα που θέτει μερίδα εργοδοτικών οργανώσεων, όπως η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ώστε να επιτύχει αναδιάρθρωση αλλά και περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού κυρίως των νέων.
Ο στόχος, σύμφωνα με την εργοδοτική πλευρά, είναι διττός:
Μέσω της εισαγωγής των mini jobs –της μικροεργασίας, που εφαρμόζεται ευρέως στη Γερμανία– αφενός μεν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αφετέρου δε η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Πηγή: Express

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών