Skip to main content

Τρεις «μνηστήρες» για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

«Επιχείρηση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» τίθεται ως στόχος για τους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους, όπως είχε προκύψει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια,
αλλά αυτή τη φορά κάτω από την ισχυρή εποπτεία του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος και κάτω από την «κυβερνητική μπαγκέτα» που θα ενορχηστρώσει την εξαγορά της τράπεζας με στόχο την καλύτερη διασφάλιση του Τ.Τ., την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση όποιας συστημικής τράπεζας την επιλέξει και θα προσθέσει την «καλή τράπεζα» του Τ.Τ. στο ενεργητικό της και στα εποπτικά της κεφάλαια. H απόφαση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκτιμάται ότι θα ληφθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και ήδη το ΤΧΣ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης τόσο του Νέου Τ.Τ. όσο και της Νέας Proton Bank, έχοντας αναθέσει τη διαδικασία στην Goldman Sachs και την JP Morgan.
Η προσέλκυση άμεσα ή έμμεσα κάποιου ξένου στρατηγικού εταίρου και μάλιστα τραπεζικού ομίλου στα υπάρχοντα τραπεζικά σχήματα -και ειδικά σε ΕΤΕ και Eurobank- θα ήταν η ιδανική λύση για την κυβέρνηση, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν προσθέσουν κάποια υπεραξία.
Στην περίπτωση του Τ.Τ., το ταμιευτήριο ανήκει σε μία ειδική κατηγορία (Λαϊκά Ταμιευτήρια) που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη, ενώ έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον αμερικανικών hedge funds. Ανάμεσα στους σοβαρά ενδιαφερόμενους φερόταν ότι ήταν το γαλλικό ταμιευτήριο (La Banque Postale) και ορισμένες γερμανικές περιφερειακές τράπεζες, ενώ υπάρχουν νεοϋορκέζικα hedge funds που εξακολουθούν να ρωτούν για την κατάσταση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
 
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξακολουθεί να αποτελεί μία μεγάλη δεξαμενή ρευστότητας (εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα με 4 δισ. ευρώ που είναι ομόλογα EFSF) λόγω της παρουσίας του στην ελληνική περιφέρεια, έχει αυξημένη παγιοποίηση (ακίνητα, μηχανοργάνωση) και διείσδυση στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή τόσο για την ΕΤΕ όσο και για την Εurobank, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κωστόπουλου φαίνεται ότι βάζουν για τα καλά την Alpha Bank στο παιχνίδι της διεκδίκησης.
Ειδικότερα, η απόκτηση του Νέου Τ.Τ. θα βελτίωνε τη ρευστότητα και των τριών τραπεζών (Alpha, Εθνική και Eurobank), αφού οι καταθέσεις του ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ενεργητικό του Νέου Τ.Τ. ανέρχεται πλέον (δηλαδή μετά το PSI+ και τον διαχωρισμό του σε «καλό» και «κακό») σε περίπου 15 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά του σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.
 
ΕΤΕ 
Η ΕΤΕ μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χρειάζεται να δείξει ότι στη νέα εποχή για την ελληνική τραπεζική αγορά θα βγει ενισχυμένη όχι μόνο κεφαλαιακά αλλά και διατηρώντας την παλαιά ηγεμονική της θέση στο τραπεζικό σύστημα. Η εξαγορά του Τ.Τ. μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία και σε περαιτέρω ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης αλλά και του μεριδίου αγοράς της. Εάν η ΕΤΕ προχωρήσει στην εξαγορά του Τ.Τ. τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο δείκτης Core I θα ανέβει σε διψήφια επίπεδα.
Ηδη, οι τελευταίες κινήσεις (ανάκλησης και επαναγοράς ADS's) από την αμερικανική αγορά συμπλήρωσαν την κεφαλαιακή ενίσχυση από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχουν οδηγήσει τον δείκτη Core I πάνω από το 9%. Με χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΤΕ αναφέρει ότι ολοκλήρωσε τη δημόσια πρόταση για την αγορά έως 22,5 αμερικανικών μετοχών αποθετηρίου (ADS) ονομαστικής αξίας 0,3 ευρώ. Απ' αυτά τα 12,360 ADS's, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 49,4% των υφισταμένων, προσφέρθηκαν εγκαίρως και δεν ανακλήθηκαν σύμφωνα με την Πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα θα έχει κεφαλαιακό όφελος της τάξης των 130-150 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που ανεβάζουν τον δείκτη EBA Core Tier 1 στο 9,3.
Eurobank 
Η Eurobank από την πλευρά της επιθυμεί την απόκτηση του Τ.Τ. καθώς θα βγει ενισχυμένη σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων, θα διευρύνει το δίκτυό της και σε επίπεδα αγοράς (μικρά, αγροτικά εισοδήματα) στα οποία δεν είχε μεγάλη έκθεση, αλλά θα συντηρήσει και την εικόνα της ισχυρής τράπεζας σε θέματα επιτελικών κινήσεων. Η απόκτηση του Τ.Τ. από τη Eurobank ουσιαστικά θα αποτελέσει μία εξαιρετική «προίκα» για να δελεάσει όποιον ξένο στρατηγικό επενδυτή θελήσει να κινηθεί για την απόκτηση μελλοντικά και της ίδιας της Eurobank. O νέος CEO της Eurobank Χ. Μεγάλου δήλωσε, σε κείμενο που απέστειλε στο προσωπικό της τράπεζας, ότι η Eurobank θα ιδιωτικοποιηθεί.
Alpha Bank
H Alpha Bank εισήλθε ιδιαίτερα επιθετικά στη διεκδίκηση του Τ.Τ. μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Alpha Bank κ. Κωστόπουλου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. «Μας ενδιαφέρει πολύ η εξαγορά του Τ.Τ. και θα καταθέσουμε σοβαρή πρόταση», τόνισαν ο εκτελεστικός πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Ματζούνης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της τράπεζας. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι «στόχος της Alpha Bank είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα και να επανακτήσει το παραδοσιακό προφίλ του Ταμιευτηρίου για τον μικρό και τον μεσαίο αποταμιευτή, αλλά με σύγχρονες υπηρεσίες». Οι δηλώσεις αυτές έδωσαν σημαντικό χρηματιστηριακό ενδιαφέρον κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Τι θα γίνει με τις μικρότερες τράπεζες
Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες τράπεζες, η Νέα Proton δεν φαίνεται να συναντά μεγάλο ενδιαφέρον και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα οδηγηθεί είτε προς την πλευρά της Eurobank είτε προς την ΕΤΕ, ανάλογα προς τα πού θα κρίνει σωστά το ΤΧΣ. Το μέγεθος της τράπεζας δεν κάνει τη διαφορά, αλλά πρέπει κάπου να ενταχθεί σύμφωνα και με τις επιλογές της τρόικας. Σε ό,τι αφορά την Probank, προχωρεί σε γενική συνέλευση στις 5 Ιουλίου με στόχο την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση ύψους 222,8 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της.
Ρευστότητα
Η απόκτηση του Νέου Τ.Τ. θα βελτίωνε τη ρευστότητα και των τριών τραπεζών (Alpha, Εθνική και Eurobank), αφού οι καταθέσεις του ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ
Το ενεργητικό του Νέου Τ.Τ. ανέρχεται πλέον (δηλαδή μετά το PSI+ και τον διαχωρισμό του σε «καλό» και «κακό») σε περίπου 15 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά του σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Ενίσχυση με 4 δισ.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξακολουθεί να αποτελεί μία μεγάλη δεξαμενή ρευστότητας (εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα με 4 δισ. ευρώ που είναι ομόλογα EFSF) λόγω της παρουσίας του στην ελληνική περιφέρεια, έχει αυξημένη παγιοποίηση (ακίνητα, μηχανοργάνωση) και διείσδυση στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά.
 
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών