ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκε η συντριπτική πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13% (και 9% για τη Δωδεκάνησο και τις Κυκλάδες από 16%) από 1ης Αυγούστου,
τονίζοντας πως παρ' ότι πιλοτικό είναι ένα μέτρο που θα τονώσει τη ζήτηση, θα αποτρέψει δεκάδες «λουκέτα» και θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Την ίδια ώρα, επαγγελματίες της εστίασης μιλώντας στην «Η» αναφέρουν πως θα προχωρήσουν άμεσα σε μείωση των τιμών τους, χωρίς ωστόσο να υπόσχονται θεαματικές κινήσεις καθώς τα περιθώρια τους είναι περιορισμένα.
Για κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που θα δώσει βαθιά «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρηματίες και ικανοποιεί πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της εστίασης κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας πως έχει ζητήσει ήδη μέλη της ομοσπονδίας να μετακυλήσουν αυτούσια τη μείωση του ΦΠΑ παρά την σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων και τους κόστους ενέργειας.
Σε παρόμοια προτροπή αναμένεται να προβεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) και επικεφαλής των εταιρειών Goody's-Everest, Θανάσης Παπανικολάου, τηρώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο ίδιος, ως επικεφαλής των Goody's-Everest επισημαίνει ότι η εταιρεία του θα ρίξει σημαντικές τις τιμές της, κάτι που θα γίνει άμεσα αντιληπτό από τους καταναλωτές.
Ανάλογες πρωτοβουλίες σχεδιάζουν οι αλυσίδες Γρηγόρης Μικρογεύματα και Food Plus, η οποία διαχειρίζεται τις αλυσίδες Pizza Hut και KFC, και όπως δηλώνουν οι επικεφαλής τους, Βλάσσης Γεωργάτος και Παναγιώτης Τραϊφόρος, αντίστοιχα, θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα σε ποιες κατηγορίες θα μειώσουν τις τιμές τους.
Φοροδιαφυγή
Όλοι πάντως συμφωνούν πως η μείωση των τιμοκαταλόγων δεν είναι εύκολη καθώς έχουν ήδη ρίξει σημαντικά τις τιμές τους, λέγοντας μάλιστα πως τους δέκα τελευταίους μήνες οι τιμές στα τρόφιμα έχουν υποχωρήσει κατά 22% και κατά 32% στα ροφήματα λόγω της προσπάθειας που καταβάλλουν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Επιπλέον, θεωρούν πως για να πετύχει η μείωση του ΦΠΑ και να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους πρέπει να περιορισθεί η φοροδιαφυγή στην εστίαση, η οποία ειδικά στην περιφέρεια της χώρας οργιάζει.
«Βασική προϋπόθεση, είναι να και να κόβονται αποδείξεις προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή», λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
«Σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό»
Στην τεράστια σημασία που έχει η μείωση του ΦΠΑ για τον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη, να αξιοποιηθεί το μέτρο και να μετακυλισθεί η μείωση άμεσα στην κατανάλωση, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
«Για τον τουρισμό η μείωση του ΦΠΑ είναι σημαντική γιατί ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μας, ειδικά σε μια περίοδο που αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Θα δουμε πως θα εφαρμοστεί εντός του 2013 και ελπίζουμε πως όλοι θα συμβάλλουν στο να μπορέσει αυτό το μέτρο να γίνει μόνιμο και να μπορέσει να δώσει την ώθηση στον κλάδο της εστίασης και στον τουρισμό» ανέφερε η κυρία Κεφαλογιάννη. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει μείωση και σε άλλες υπηρεσίες, η κυρία Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι ώστε αυτό το μέτρο να λειτουργήσει θετικά, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της επιχειρηματολογίας για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών στο τουριστικό πακέτο.
Προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού αποτελεί η συμφωνία κυβέρνησης ? τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% από 1ης Αυγούστου 2013, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης. «Αποτελεί ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο που θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΤΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η μείωση αυτή να περάσει άμεσα στον τελικό καταναλωτή και όλοι να εκδίδουν αποδείξεις. Εφόσον μετά την εφαρμογή του μέτρου, τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ εστίασης εξελιχθούν θετικά, πράγμα το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί, θα πρέπει να εξετασθούν αντίστοιχες μειώσεις σε όλο το τουριστικό πακέτο, αλλά και στην ακτοπλοΐα» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης.
Ανταγωνιστικότητα
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος κάνει λόγο για αποφασιστική κίνηση που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, δεδομένου ότι ο τομέας της εστίασης συνιστά σημαντικό κομμάτι στη διαμόρφωση της τουριστικής αλυσίδας και γενικότερα του προσφερόμενου τουριστικού πακέτου, ενώ και η HATTA είναι βέβαιη πως το μέτρο θα λειτουργήσει θετικά και η αποτελεσματικότητά του θα φανεί στην τουριστική περίοδο του 2014.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος χαρακτηρίζει «καλή εξέλιξη για τα ξενοδοχεία τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς έχουμε κλείσει τα φετινά τουριστικά πακέτα με τους tour-operator του εξωτερικού, λαμβάνοντας υπόψη τον συντελεστή 23%. Ωστόσο, θα πρέπει ο συντελεστής αυτός να διατηρηθεί για να κλείσουμε και τα τουριστικά πακέτα του 2014 μ' αυτό το δεδομένο και έτσι να ήμαστε πιο ανταγωνιστικοί», συμπληρώνει ο ίδιος.
Αναπροσαρμογή
Σε αναπροσαρμογή των καταλόγων στα εστιατόρια που ελέγχει θα προχωρήσει και ο όμιλος «Καστελόριζο», ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει προσαρμόσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές τους. Ο ιδιοκτήτης του ομίλου, Αντώνης Σταύρου, θεωρεί «υποχρέωση» των εστιατόρων να ρίξουν τις τιμές, αν και παραδέχεται πως σε κάποια είδη όπως το φρέσκο ψάρι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ελιγμών. Βέβαιος πως οι τιμές στα καταστήματα θα γίνουν πιο ελκυστικές εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ-Μπαρ και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού Θεσσαλονίκης, Παντελής Σαμλίδης, λέγοντας πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί στον κλάδο μας και γι' αυτό εκτιμώ ότι οι τιμές θα συρρικνωθούν, ως απόρροια της μείωσης του ΦΠΑ».
Ικανοποίηση στην αγορά
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει ότι η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο που θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων κάνει λόγο για κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που θα δώσει βαθιά «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρηματίες.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) και επικεφαλής των εταιρειών Goody's-Everest, έχει ζητήσει ήδη μέλη της ομοσπονδίας να μετακυλήσουν αυτούσια τη μείωση του ΦΠΑ.
Ο πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τονίζει χαρακτηριστικά: «Βασική προϋπόθεση, είναι και να κόβονται αποδείξεις προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, χαρακτηρίζει καλή εξέλιξη για τα ξενοδοχεία τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr