Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε τρεις φάσεις
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αναδιοργάνωση και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με τoν διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ΑΔΜΗΕ, ως το δεύτερο τρίμηνο 2014,
την πώληση μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW ως το τέλος του πρώτου τριμήνου 2015 και τη διάθεση του 17% των μετοχών από το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου ως το τέλος του πρώτου τριμήνου 2016, βάσει εσπευσμένης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με χθεσινή ημερομηνία, που δημοσιεύθηκε αυθημερόν στο ΦΕΚ, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της τρέχουσας δόσης του δανείου.
Οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την αναδιοργάνωση ξεκινούν άμεσα.
Πρόκειται κατά βάση για το ίδιο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο και στις βασικές του αρχές είχε ενταχθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο με την τρόικα.
Στην τελική του μορφή ωστόσο, (ΦΕΚ 168, τεύχος Α/ 24-7-2013), η συμμετοχή του Δημοσίου στον νέο, ιδιωτικοποιημένο ΑΔΜΗΕ φαίνεται ότι τίθεται σε αμφισβήτηση, καθώς κάτω από την πίεση των δανειστών, έχουν συμπεριληφθεί αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για να μπορέσει το κράτος να αποκτήσει καταστατική μειοψηφία.
Ενδιαφέρον προκαλεί και ότι η εν λόγω Πράξη «προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προβλεφθεί» όπως αναφέρει το ΦΕΚ.
Δίκτυα μεταφοράς
Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς, σήμερα 100% θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ, θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη, που αφορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αποκτήσει ως το 49% της εταιρίας και το μάνατζμεντ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013. Η δεύτερη φάση προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής του στρατηγικού επενδυτή στο 51% ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου 2014 και περιέχει πρόβλεψη για την πλήρη αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση διατηρεί τον στόχο να αποκτήσει καταστατική μειοψηφία στον νέο Διαχειριστή αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαλε η τρόικα και δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο. Οπως περιγράφονται στο ΦΕΚ, οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
Οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ να τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης (δηλαδή από ξεχωριστές κρατικές οντότητες από εκείνες της ΔΕΗ ή άλλης ενεργειακής εταιρείας).
Οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν.
Η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση, ασύμβατες με τους στόχους του προγράμματος.
Είναι προφανές λοιπόν πως η τρόικα, για οικονομικούς λόγους, βάζει «φρένο» στον σχεδιασμό του Δημοσίου να αποκτήσει μερίδιο στον νέο ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός των αμέσως επόμενων μηνών (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) θα πρέπει να δημοσιευτεί η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προεπιλογή των επενδυτών, αφού προηγηθεί προκαταρκτικός κύκλος επαφών.. Την όλη διαδικασία θα διεξάγει η ΔΕΗ σε συνεργασία με συμβούλους και με το ΤΑΙΠΕΔ.
Μικρή ΔΕΗ
Το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων ορυχείων λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, του αναλογούντος προσωπικού και εμπορικού πελατολογίου αλλά και των αναλογούντων υποχρεώσεων και δανείων περνούν στη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ», τη νέα καθετοποιημένη επιχείρηση ηλεκτρισμού, που θα τεθεί προς πώληση.
Η νέα εταιρεία θα δεχθεί από τη ΔΕΗ μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, εκ των οποίων τα 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη, με αμερόληπτη πρόσβαση στα ορυχεία λιγνίτη που είναι αναγκαία για την τροφοδοσία των μονάδων, τα 500 MW σε υδροηλεκτρικά και τα 500 MW σε μονάδες φυσικού αερίου.
Η νέα εταιρεία θα πρέπει να έχει δραστηριοποιηθεί το 2015, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που θα διεξάγει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Πώληση του 17% της ΔΕΗ
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει σήμερα το 51% της ΔΕΗ. Μερίδιο 17% από το ποσοστό αυτό έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή, βάσει του σχεδίου. Πρώτα θα διερευνηθεί το ενδιαφέρον από επενδυτές και κατόπιν θα αποφασιστεί αν η διαδικασία θα προχωρήσει σε ένα στάδιο με απευθείας κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ή σε δύο στάδια, πρώτα οι μη δεσμευτικές προσφορές και κατόπιν οι δεσμευτικές. Στόχος είναι η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αφήνει πάντως το περιθώριο στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας να τροποποιήσουν το σχέδιο ή τμήματα αυτού, ιδίως όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, με την προϋπόθεση να μείνουν αμετάβλητοι οι τρεις βασικές ενότητες, που αφορούν στο σχέδιο αποκρατικοποίησης.
Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ
Πραξικοπηματική χαρακτήριζει την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τη ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί «το ξεπούλημα της ΔΕΗ», η οποία πρέπει να είναι ενιαία και 100% δημόσια και καλεί τον λαό, φορείς και συνδικάτα να αντισταθούν. Σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου τονίζουν ότι πρόκειται για ακραία νεοφιλελεύθερη απόφαση που συνιστά έγκλημα και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες βασικές εθνικές υποδομές, όπως τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά την αξία των παγίων της ΔΕΗ σε πάνω από 20 δισ. ευρώ.
Πηγή: Ημερησία