Τρεις είναι οι «μνηστήρες» για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τρεις είναι τελικά οι μνηστήρες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς με ισάριθμα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα έκλεισε η πρώτη φάση του διαγωνισμού που διενεργεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την εταιρεία.
Ρώσοι, Γάλλοι και Ρουμάνοι έδωσαν τελικά το «παρών», εκδηλώνοντας και επίσημα ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ οι Κινέζοι επιφυλάχθηκαν αναμένοντας πιθανώς τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φακέλους κατέθεσαν χθες:
- Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF).
- Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) σε κοινοπραξία με τον Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
- Ο ρουμανικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων C'ile Ferate Romane.
Η συμμετοχή των Ρώσων στον διαγωνισμό σχετίζεται άμεσα με την παράλληλη πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς επιζητούν τη δυνατότητα παροχής παροχής υπηρεσιών συνδυασμένων μεταφορών, με αιχμή ένα ελληνικό λιμάνι.
Η Cosco τελικώς δεν έλαβε μέρος σε αυτήν τη φάση του διαγωνισμού, καθώς ζήτησε την παράτασή του, χωρίς ωστόσο να γίνει δεκτό το αίτημά της. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια της διαδικασίας, καθώς, βάσει των όρων της προκήρυξης, μπορούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει, καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά.
Στο μεταξύ, κρίσιμο είναι το προσεχές διάστημα και για την τύχη της Rosco (εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού), η οποία τελεί επίσης υπό ιδιωτικοποίηση με την προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Rosco προέρχεται από τη γαλλική Alstom.
Πηγή: Έθνος